Näin marssin Moskovaan pysäyttänyt puhelu Prigozhinille meni Lukashenkan mukaan – "Kukaan ei anna sinulle Shoigua tai Gerasimovia"

Valko-Venäjän presidentin kerrotaan toimineen välittäjänä Putinin ja Wagner-johtaja Prigozhinin välillä juhannuspäivän sekavassa tilanteessa.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on avannut omaa rooliaan välittäjänä lauantaisen Wagner-kapinan taltuttamisessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lukashenka sanoo vakuuttaneensa tunteikkaassa puhelussa Wagner-johtaja Jevgeni Prihozhinin lopettamaan kapinoinnin. 

Lukashenka kuvailee Prigozhinia "sankarilliseksi tyypiksi", joka oli järkyttynyt monen hänen miehensä kuolemasta Ukrainassa. Hänen mukaansa Prigozhin oli painostettu kapinaan hänen omien upseeriensa toimesta, ja hän kuvailee Wagner-johtajan saapuneen Rostoviin "puolihullussa tilassa".

"Me menemme Moskovaan!"

Lukashenko oli sanojensa mukaan yrittänyt tunteja järkeillä Prigozhinin kanssa, jonka joukot olivat marssimassa kohti Moskovaa ja joka ei vastannut Putinin puheluihin. Hänen mukaansa puhelu Prigozhinin kanssa sisälsi 10 kertaa enemmän törkeyksiä kuin normaalia kielenkäyttöä.

– Mutta me haluamme oikeutta! Ne haluavat kuristaa meidät! Me menemme Moskovaan, hän kertoi Prigozhinin sanoneen puhelimessa lauantaina.

– Vastasin, että puolivälissä teidät murskataan kuin ötökät, Lukashenka kertoo. 

Lukashenka kertoo, että hän oli neuvonut Putinia olemaan kiirehtimättä murskaamaan kapinoitsijoita.

Prigozhin kertoi maanantaina, että hän ei ollut koskaan aikonut kaataa Putinin hallintoa, mutta halusi puolustusministeri Sergej Shoigun ja asevoimien päällikkö Valeri Gerasimovin

– Kukaan ei anna sinulle Shoigua tai Gerasimovia, Lukashenka kertoo vastanneensa, vakuuttaen Prigozhinin lopulta siitä että Moskovaa tultaisiin puolustamaan ja että kapina syöksisi Venäjän kaaokseen ja suruun. 

Lue myös:

    Uusimmat