CNN: USA:lla oli hyvin tarkat tiedustelutiedot Wagnerin suunnitelmista – Nato-liittolaisille ei kerrottu

Yhdysvallat ei halunnut vaarantaa tiedonlähteitään.

Yhdysvaltojen tiedustelulla oli etukäteen hyvin tarkat tiedot Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin kapinasuunnitelmista, lähteet kertovat CNN:lle. Yhdysvallat oli kerännyt tiedot muun muassa siitä, missä ja miten Wagnerin joukot aikoivat edetä.

Tätä tiedustelutietoa varjeltiin kuitenkin erittäin tarkasti ja se jaettiin vain hyvin harvoille ja valituille henkilöille. Tiedon saivat muutamat johtavat henkilöt presidentti Joe Bidenin hallinnossa ja Yhdysvaltain kongressissa sekä Britannian hallinnossa.

Tiedustelutietoja ei sen sijaan jaettu laajemmin Nato-liittolaisten kesken, ja Prigozhinin lyhyt kapina ja Wagner-joukkojen etenemisnopeus tulivatkin yllätyksenä monille Euroopan johtajille ja myös monille korkeassa asemassa oleville henkilöille Yhdysvaltain hallinnossa.

Putinin ohimolle laitettiin ase ja hän perääntyi – näin MTV:n ulkomaantoimittajat näkevät Wagner-kapinan tapahtumat 3:47
Putinin ohimolle laitettiin ase ja hän perääntyi – näin MTV:n ulkomaantoimittajat näkevät Wagner-kapinan tapahtumat.

Kapinan ajankohta ei ollut etukäteen yhdysvaltalaisten tiedossa, mutta Prigozhin vaikuttaa tehneen päätöksen suunnitelmansa toteuttamisesta sen jälkeen, kun Venäjän puolustusministeriö vaati 10. kesäkuuta kaikkia yksityisiä sotilasyhtiöitä allekirjoittamaan sopimukset Venäjän asevoimien kanssa heinäkuun alkuun mennessä.

CNN:n lähteiden mukaan joidenkin Nato-maiden edustajat harmistuivat siitä, ettei tietoja jaettu. Yhdysvaltalaisten mukaan tiedustelutietojen jakaminen laajemmin olisi vaarantanut hyvin arkaluontoisia lähteitä ja tiedonhankintamenetelmiä.

Tietoja ei kerrottu etukäteen myöskään ukrainalaisille, koska venäläisten pelättiin pääsevän keskusteluihin käsiksi.

Biden kertoi Yhdysvaltain tiedustelutiedoista liittolaismaiden johtajille keskusteluissa kapinan hiipumisen jälkeen.

Biden puhui maanantaina julkisesti ensimmäistä kertaa kapinan jälkeen. Hän sanoi pitäneensä tarkoituksella matalaa profiilia viikonloppuna, jotta Venäjän presidentti Vladimir Putin ei saisi tekosyytä syyttää Yhdysvaltoja ja Natoa Wagnerin kapinasta. Yhdysvallat on viestinyt kapinan olevan Venäjän sisäinen asia.

Putin piti puheen kapinan jälkeen: Wagnerin taistelijat voivat liittyä armeijaan tai lähteä Valko-Venäjälle 2:53
Presidentti Putin piti puheen kapinan jälkeen: Wagnerin taistelijat voivat liittyä armeijaan tai lähteä Valko-Venäjälle.

Lue myös:

    Uusimmat