Kommentti: Putinilta käsittämätön parin minuutin "tärkeä puhe" – missä olivat luvatut tärkeät ilmoitukset?

Putin kiitti puheessaan Wagnerin joukkoja, jotka välttivät verilöylyn 5:31
Putin kiitti puheessaan Wagnerin joukkoja, jotka välttivät verilöylyn

Putin piti myöhään illalla vihdoin odotetun TV-puheen joka tarjosi enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Puhe pohjustettiin lyhyellä varoitusajalla myöhään maanantai-iltana siten, että Putinilta olisi tulossa "useita tärkeitä ilmoituksia" vielä saman päivän aikana. Puhe oli kuitenkin merkillisen lyhyt, sisäisesti ristiriitainen eikä tarjonnut juuri mitään uutta informaatiota, kirjoittaa Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Kummallisen hahmoton ja lyhyt puhe kesti lopulta vain muutaman minuutin, eikä sisältänyt juuri lainkaan minkäänlaista uutta informaatiota viikonlopun väkivaltaisista tapahtumista. Ainoa varsinaisesti uusi konkreettinen asia oli Putinin itsensä näyttäytyminen, jos edes sekään oli todella suora lähetys.

– Mikä tahansa kiristys tai keino tuoda epävakautta Venäjälle on tuomittu epäonnistumaan, Putin sanoi.

Putin kiitti kansalaisia kestävyydestä, solidaarisuudesta ja isänmaallisuudesta sekä vielä erikseen sotilaita ja lainvalvojia.

– Kapinan järjestäjät puolestaan pettivät maansa ja heidän toverinsa, Putin sanoi.

Tästä huolimatta hän lupasi että Wagner-sotilaat ovat vapaita menemään tahtonsa mukaan minne haluavat, allekirjoittamaan sopimuksen puolustusministeriön kanssa, lähtemään Valko-Venäjälle tai palaamaan kotiin. Putin jopa erikseen kiitti niitä Wagnerin sotilaita, jotka pysähtyivät ”viimeisellä linjalla” eivätkä edenneet verenvuodatukseen.

– Kiitän niitä sotilaita ja komentajia Wagnerissa, jotka tekivät oikean ratkaisun, he eivät halunneet valuttaa venäläistä verta, he pysähtyivät viimeiselle linjalle, Putin sanoi.

– Suurin osa Wagner-sotilaista on patriootteja, hän totesi.

Tärkeintä on kuitenkin Venäjän yhtenäisyys, hän päätti.

Tässä pääpiirteissään koko puheen sisältö, eikä se kestänyt kuin muutaman minuutin. Sisältö oli ympäripyöreää ja osittain sisäisesti ristiriitaista: Jos kapinan järjestäjät olivat syyllistyneet maanpetokseen, miksi heitä kiitetään ja tarjotaan mahdollisuus tehdä mitä he vain ikinä haluavat?

Mitään varsinaista tietoa Venäjän valtajärjestelmän pitävyydestä ei annettu. Puolustusministeri Sergei Shoigusta tai esikuntapäällikkö Valeri Gerasimovista ei sanottu sanaakaan, vaikka kapinalliset vaativat juuri heitä eroamaan, eikä kumpaakaan ole juuri julkisuudessa nähty kapinan jälkeen jos lyhyttä, mahdollisesti etukäteen nauhoitettua videota Shoigusta ei lasketa.

Putinilta ei tullut tietoa heidän erottamisestaan muttei myöskään tuen ilmausta. Ei siis sanaakaan itse asiasta.

Tällainen puhe on omiaan heikentämään Putinin asemaa entisestään. Hän vaikutti poikkeuksellisen lyhyessä esiintymisessään epävarmalta ja epätietoiselta. On vaikea jopa sanoa, oliko tämä puhe aidosti suora lähetys vai ei. 

Tällaisessa tilanteessa olisi myös voinut kuvitella että kansa kaipaisi vakuuttelua vakaudesta ja siitä, että tilanne on vallanpitäjien hallussa.

Ainakaan tässä puheessa Putin ei vaikuttanut siltä että tilanne on hänen hallussaan. Koko lähetys jätti ilmaan suuria kysymysmerkkejä. 

Lue myös:

    Uusimmat