Kramatorskin ohjusiskussa jo yksitoista uhria, mukana lapsia – MTV seurasi sotaa

Kaksoissiskot kuolivat ohjusiskussa Kramatorskin kaupungissa Itä-Ukrainassa 0:44
Kramatorskin tiistaisessa ohjusiskussa menehtyivät 14-vuotiaat kaksoset.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 28. kesäkuuta 2023.

 

  • Venäjä teki ilmaiskuja Itä-Ukrainan Kramatorskin kaupunkiin tiistaina, uhreja vahvistettu 11
  • Ukraina: vastahyökkäyksen "pääisku" tullaan vielä näkemään
  • Putin: Wagnerin taistelijat voivat liittyä armeijaan tai lähteä Valko-Venäjälle
  • ISW: Putin lienee päättänyt, ettei hän voi tappaa Prigozhinia tekemättä tästä marttyyria
  • Ukrainan vastahyökkäys on käynnissä, eteneminen vähäistä
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

0.00: Wagnerin kapinasuunnitelmista tiennyt venäläiskenraali pidätetty

Venäläiskenraali Sergei Surovikin on pidätetty, kertoo riippumaton venäläinen Moscow Times -lehti. Se perustaa tietonsa kahteen Venäjän puolustusministeriötä lähellä olevaan lähteeseen. Virallisesti ministeriö ei ole kommentoinut tietoa.

Surovikin toimi viime vuoden lokakuusta tämän vuoden tammikuuhun venäläisjoukkojen komentajana Ukrainassa.

Yhdysvaltalainen New York Times -lehti kertoi viranomaislähteisiin viitaten, että Surovikin olisi tiennyt etukäteen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin kapinasuunnitelmista. Lehdelle puhuneet viranomaiset kertoivat saaneensa tietonsa yhdysvaltalaistiedustelun tilannekatsauksista.

Viikonloppuna Surovikin kehotti julkisesti Prigozhinia lopettamaan pyrkimyksensä Venäjän sotilasjohdon kaatamiseksi.

19.24: Kramatorsikin ohjusiskun uhriluku noussut 11:een

Venäjän tiistaisen ohjusiskun kuolonuhrien määrä Kramatorskissa on noussut 11:een, kertoi BBC. Isku tehtiin kaupungin keskustaan ja siellä sijaitsevaan ravintolaan. Itäisessä Ukrainassa sijaitseva Kramatorsk on Ukrainan hallinnassa, mutta lähellä Venäjän miehittämiä alueita.

Kuolleiden joukossa on ukrainalaisten viranomaisten mukaan kolme lasta. Lisäksi poliisi kertoi, että haavoittuneita on 61. Haavoittuneiden joukossa on viime vuonna syntynyt vauva. Viranomaisten mukaan romahtaneen rakennuksen raunioissa saattaa olla vielä ihmisiä.

Pelastustyöt Kramatorskin keskustassa jatkuivat edelleen keskiviikkona.

16.09: WSJ: Prigozhinin tavoite oli kaapata Venäjän sotilasjohtajia

Wagner-Johtaja Jevgeni Prigozhinin tavoite oli kaapata Venäjän sotilasjohtoa juhannuspäivän kapinassaan, kirjoittaa Wall Street Journal.

Lehden mukaan Prigozhinin tavoite oli kaapata puolustusministeri Sergej Shoigu sekä asevoimin komentaja Valeri Gerasimov, kun nämä olivat vierailulla Etelä-Venäjällä lähellä Ukrainaa. 

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli ilmeisesti saanut suunnitelmasta kuitenkin vihiä kaksi päivää ennen kapinaa, ja perunut matkan. Myös länsitiedustelu on ilmaissut tienneensä Prigozhinin aikeista. 

15.23: Sveitsi hylännyt puolustustarvikeyhtiön pyynnön Leopard 1 -panssarivaunujen lähetyksestä Ukrainaan

Sveitsin liittovaltion neuvosto on hylännyt sveitsiläisen puolustustarvikeyhtiö Ruagin pyynnön 96 Leopard 1 A5 -panssarivaunun toimittamisesta Ukrainaan.

Tämä olisi ollut vastoin Sveitsin puolueettomuuspolitiikkaa, kanslia vastasi. Sveitsin parlamentti hylkäsi aiemmin lain, joka olisi mahdollistanut kolmannen osapuolen maiden lähettää sveitsiläistä sotakalustoa Ukrainaan.

(Reuters) 

15.07: Puolan ja Ukrainan presidentit keskustelevat Kiovassa

Puolan presidentti Andrzej Duda on vierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Presidentinkanslia twiittaa Dudan ja presidentti Zelenskyin keskustelevan ainakin taisteluiden tilasta, heinäkuussa Liettuassa järjestettävästä Naton huippukokouksesta sekä Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuudesta.

Asiasta uutisoi CNN.

15.04: Zelenskyi: Mikään rauhansopimus, joka tekee sodasta jäätyneen konfliktin ei tule kysymykseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo puheessaan Venäjän johdon olevan rosvoja, jotka hallinnoivat valtion instituutioita. 

Hän totesi myös että vastustaa kaikkia rauhansuunnitelmia, jotka muuttaisivat sodan Ukrainassa jäätyneeksi konfliktiksi. 

(Reuters)

13.24: Kramatorsikin ohjusiskun uhriluku noussut kymmeneen, kolme kuollut pommituksessa Harkovaan

Kramatorskiin tiistai-iltana osuneen ohjusiskun uhriluku on noussut kymmeneen, Donetskin alueen hätäpalvelusta kerrotaan. Poliisin mukaan haavoittuneita on ainakin 61.

Venäjä on myös keskiviikkona pommittanut Harkovan alueen itäosan Vovchanski Khutoryn kylää, jossa kolmen siviilin kerrotaan kuolleen.

(Reuters)

11.42: Ukrainan puolustusministeriö: Ukraina tuhonnut "portin Krimille"

Ukrainan puolustusministeriö kertoo päivittäisessä analyysissaan tuhonneensa venäläisjoukoille merkittävät Chonharin sillat Krimin ja Hersonin alueiden välillä, uutisoi BBC. Reuters on aiemmin kutsunut siltayhteyttä "porttina Krimille".

Ministeriön mukaan sillat ovat toimineet venäläisten pääväylinä varuste- ja tarviketoimituksissa. Se myös lisää analyysissaan ukrainalaisten vastahyökkäyksen tapahtuvan tällä alueella.

10.50: Kramatorskin ohjusiskussa kuolleita nyt yhdeksän, yli 50 haavoittunut

Ukrainan sisäministeriö ilmoittaa Kramatorskin ohjusiskun uhriluvun kasvaneen, uutisoi BBC.

Ministeristö tiedottaa viestipalvelu Telegramissa uhriluvun olevan nyt yhdeksän ja että raunioista on nyt pelastettu seitsemän henkilöä, BBC kertoo.

Venäjän ohjusisku osui Kramatorskin keskustaan tiistai-iltana. Ainakin 56 muuta henkilöä on pelastuslaitoksen antamien tietojen mukaan haavoittunut iskussa. Ohjus osui ukrainalaisviranomaisten mukaan alueella, jossa sijaitsee asuintaloja, kauppoja ja autoja.

10.44: Ukrainan puolustusministeri FT:lle: "Kun pääisku tapahtuu, tulette kaikki näkemään sen"

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov maan joukkojen viimeaikaiset saavutukset rintamilla ovat vasta esimakua tulevasta, kertoo muiden muassa BBC viitaten Financial Timesin uutiseen.

– Kun se [vastahyökkäyksen pääisku] tapahtuu, tulette kaikki näkemään sen... Kaikki tulevat näkemään kaiken, Reznikov totesi FT:n mukaan.

Reznikov lisäsi aiemmin julkisuudessa puhutun mukaisesti, ettei Ukraina ole vielä hänen mukaansa käyttänyt kaikkia resurssejaan. Viime viikonlopun Wagner-joukkojen kapinan seurauksia Putinin hallinnolle hän kuvaa "lumipalloksi".

– Mitä suuremmaksi se kasvaa, sitä nopeammin se pyörii. 

9.40: Kramatorskin ohjusiskun uhrien määrä kasvaa: 8 kuollut, yli 50 haavoittunut

Venäjän Itä-Ukrainan Kramatorskiin tekemän ohjusiskun kuolonuhrien määrä on noussut kahdeksaan, Ukrainan pelastuslaitos sanoo.

Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

Ainakin 56 muuta henkilöä on pelastuslaitoksen antamien tietojen mukaan haavoittunut ohjusiskussa.

Venäjän ohjusisku osui Kramatorskin keskustaan tiistai-iltana. Ohjus osui ukrainalaisviranomaisten mukaan alueella, jossa sijaitsee asuintaloja, kauppoja ja autoja.

Ukrainan antamia lukuja kuolonuhreista ei ole vahvistettu.

8.35: Yhdysvalloilta 500 miljoonan asepaketti Ukrainalle

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on jälleen tiedottanut uudesta asepaketista Ukrainalle. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

Lausunnon mukaan Yhdysvallat lähettää Ukrainalle muun muassa Bradley-rynnäkkövaunuja, Stryker-panssariajoneuvoja, tykistöä, raketinheittimiä, panssaritorjunta-aseita, tarkkoja ilma-ammuksia ja ammuksia ilmatorjunta-aseisiin.

Yhdysvallat arvioi asepaketin arvon olevan 500 miljoonaa dollaria. Kyse on Yhdysvaltain 41. varustepaketista Ukrainalle sitten elokuun 2021. Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022.

8.15: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 930 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 930 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 13 panssariajoneuvoa ja kuusi tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.29: Voiko Venäjällä alkaa sisällissota ja mitä Prigozhin oikein yritti saavuttaa? Asiantuntijat avaavat Wagner-kapinaa

Jevgeni Prigozhinin masinoima, vain reilun vuorokauden kestänyt juhannusviikonlopun Wagner-kapina jätti jälkeensä paljon avoimia kysymyksiä. 

Ennen kaikkea epäselväksi on jäänyt se, mitä Wagner-johtaja lopulta tavoitteli toimillaan, kun hän ensin marssitti joukkonsa kohti Moskovaa ja sitten kääntyikin yhtäkkiä takaisin.

Tutkijatohtori Kristiina Silvan Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että Jevgeni Prigozhinin tavoitteet tosiaan olivat epäselvät ja saattoivat myös muuttua tilanteen kehittyessä.

– Prigozhin toimi omien sanojensa mukaan periaatteen "hyökkäys on paras puolustus" mukaan. Vaikuttaa siltä, että hän halusi painostaa Vladimir Putinia parantaakseen omaa valta-asemaansa, jota oltiin heikentämässä rajoittamalla Wagnerin toimintaa, Silvan pohtii.

6.28: NY Times: Venäläiskenraali Surovikin tiesi Prigozhinin kapinasuunnitelmista etukäteen

Venäläinen kenraali Sergei Surovikin tiesi etukäteen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kapinasuunnitelmista, kertoo New York Times viranomaislähteisiinsä vedoten.

Lehdelle puhuneet viranomaiset kertoivat saaneensa tietonsa yhdysvaltalaistiedustelun tilannekatsauksista. Viranomaiset kertoivat pyrkivänsä nyt selvittämään, avustiko Surovikin kapinan suunnittelussa.

Surovikin toimi viime vuoden lokakuusta tämän vuoden tammikuuhun venäläisjoukkojen komentajana Ukrainassa.

Viikonloppuna Surovikin kehotti julkisesti Prigozhinia lopettamaan pyrkimyksensä Venäjän sotilasjohdon kaatamiseksi.

6.26: ISW: Putin lienee päättänyt, ettei hän voi tappaa Prigozhinia tekemättä tästä marttyyria

Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennäköisesti todennut, ettei hän pysty suoraan eliminoimaan kapinajohtaja Jevgeni Priggozhinia ilman, että hänestä tulee marttyyri, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Wagner-palkkasotilasryhmän johtajalla Prigozhinilla on ISW:n mukaan yhä jonkin verran tukea sekä Venäjän yhteiskunnassa että Venäjän vakinaisen armeijan joukkojen keskuudessa.

Instituutti katsoo, että Kreml todennäköisesti jatkaa hyökkäyksiä Prigozhinin persoonaa vastaan, sillä hänen kritiikilleen Venäjän puolustusministeriötä kohtaan eittämättä löytyy Venäjältä kaikupohjaa. 

Venäjä on yli vuoden kestäneen hyökkäyssodan aikana kärsinyt merkittäviä tappioita ilman suuria aluevoittoja. Prigozhin on kuukausien ajan syyttänyt muun muassa puolustusministeri Sergei Shoigua huonosta johtamisesta ja syyttänyt häntä maanpetturuudesta.

5.50: Stoltenberg: Prigozhinin Valko-Venäjälle siirtymisen vaikutuksista ei vielä tietoa

Wagner-taistelijoiden siirtyminen Valko-Venäjälle aiheuttaa naapurimaille suuren epävakauden uhan, varoitti Liettuan presidentti Gitanas Nauseda.

On vielä liian aikaista tehdä päätelmiä siitä, minkälaisia vaikutuksia on Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin siirtymisellä Valko-Venäjälle, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Tiistaina Haagissa lehdistölle puhunut Stoltenberg sanoi sotilasliiton tehneen selväksi Venäjälle ja Valko-Venäjälle, että Nato on valmis puolustautumaan kaikkia siihen kohdistuvia uhkia vastaan.

– Joten Moskovassa ja Minskissä ei ole varaa väärinymmärrykselle kyvystämme puolustaa liittolaisiamme jokaista mahdollista uhkaa vastaan huolimatta siitä, mitä Wagner-joukkojen siirroista ajattelee, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg sanoi Naton tekevän ensi viikon huippukokouksessa päätöksiä puolustuksen vahvistamisesta etenkin Venäjän ja Valko-Venäjän rajanaapureina olevissa Nato-maissa.

Juhannuksena Venäjällä kapinoineiden Wagner-joukkojen johtajan Prigozhinin kerrottiin tiistaina saapuneen jo Valko-Venäjälle.

5.42: Ainakin neljä kuollut Venäjän ohjusiskuissa Itä-Ukrainan Kramatorskiin

Venäjän tiistaisissa ohjusiskuissa Itä-Ukrainan Kramatorskin kaupunkiin on kuollut ainakin neljä ihmistä ja haavoittunut yli 40, kertovat ukrainalaisviranomaiset.

Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja Kyiv Independent.

Kuolonuhrien joukossa on kerrottu olevan alaikäinen ja haavoittuneiden joukossa viime vuonna syntynyt lapsi.

Viranomaisten mukaan toinen iskuista osui kaupungin keskustassa sijainneeseen ravintolaan ja toinen asuinalueelle kaupungin laitamille.

Tiistai-iltaisessa puheessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi iskujen olleen jälleen osoitus siitä, että Venäjä ansaitsee vain yhden asian.

– Tappion ja oikeudenkäynnin, oikeudenmukaiset ja lailliset oikeudenkäynnit kaikkia venäläisiä murhaajia ja terroristeja vastaan, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi sanoi myös Keski-Ukrainan Krementshukin piiriin kohdistuneen tiistaina ohjusiskuja.

Tiistaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä teki tuhoisan ohjusiskun ostoskeskukseen Krementshukissa. Iskussa kuoli parikymmentä ihmistä.

23.51: Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Kramatorskin ohjusiskussa

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 40 haavoittunut Venäjän ohjusiskussa Kramatorskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Isku tehtiin BBC:n mukaan ravintola- ja ostosalueelle kaupungin keskustassa.

Sisäministeriö kertoi viestikanava Telegramissa, että kuolonuhrien joukossa on alaikäinen ja haavoittuneiden joukossa viime vuonna syntynyt lapsi.

Pelastusoperaatio on kaupungin keskustassa meneillään, koska kivimurskan alla saattaa olla vielä lisää uhreja.

Kramatorskin hallinnon edustajien mukaan Venäjä on hyökännyt myös lähellä sijaitsevaan kylään.

Venäläisjoukot ovat tulittaneet Kramatorskia useasti sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä helmikuussa 2022.

(STT)

23.27: Nato-johtajien tapaamisessa kommentoitiin Wagner-joukkojen sijoitusta Valko-Venäjälle

Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan Naton on vastattava vahvasti siihen, että Wagnerin joukkoja on sijoitettu Valko-Venäjälle. Duda kommentoi asiaa Nato-johtajien tapaamisessa Haagissa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi asiaa Haagissa tänään sanomalla, että on liian aikaista spekuloida Valko-Venäjälle siirrettyjen Wagner-joukkojen vaikutuksia, mutta korosti, että liittouma on valmis puolustautumaan kaikkia uhkia vastaan.

Myös Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kommentoi asiaa tänään.

– Jos Wagner sijoittaa sarjamurhaajansa Valko-Venäjälle, kaikkia naapurimaita uhkaa vielä suurempi epävakauden vaara, Nauseda sanoi.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka ilmoitti aiemmin tänään uutistoimisto Reutersin mukaan, että entinen Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on Valko-Venäjällä.

(Reuters)

22.24: Ukraina: Venäjän ohjusiskussa Kramatorskissa kuollut ainakin kaksi ja loukkaantunut yli 20 ihmistä 

Kramatorskiin tänään tehdyssä ohjusiskussa on kuollut ainakin kaksi ja loukkaantunut 22 ihmistä, kertoo Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko viestisovellus Telegramissa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Donetskin alueellisen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan kaksi venäläisohjusta osui aiemmin tänään ruuhkaiselle ravintola-alueelle Kramatorskissa Itä-Ukrainassa.

Yhdysvallat on tuominnut iskut ja sanonut jatkavansa Ukrainan tukemista.

Lisää tiistain sotapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat