Putin: Wagnerin taistelijat voivat liittyä armeijaan tai lähteä Valko-Venäjälle

Putin puhui Venäjän kansalle 1:02
Puheessaan Putin totesi monen Wagner-soturin olevan patriootteja.

Putin sanoi puheessaan, että länsimaat ja Ukraina haluavat venäläisten tappavan toisiaan.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijat voivat liittyä Venäjän asevoimiin, lähteä Valko-Venäjälle tai mennä kotiin, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin Venäjän televisiossa esitetyssä puheessaan myöhään maanantaina.

Putinin oli kerrottu antavan iltamyöhällä useita tärkeitä lausuntoja, mutta televisioitu puhe jäi lopulta lyhyeksi.

Putin kiitti puheessaan Venäjän kansalaisia muun muassa isänmaallisuudesta. Lisäksi hän sanoi antaneensa käskyn välttää verenvuodatusta Wagnerin viikonloppuisessa kapinassa, joka uhkasi hänen valtaansa.

Syytti Ukrainaa ja länttä

Putin syytti puheessaan, että länsimaat ja Ukraina haluavat venäläisten tappavan toisiaan.

– Siviilien solidaarisuus osoitti, että kiristäminen ja kaikki yritykset aiheuttaa sisäistä myllerrystä on tuomittu epäonnistumaan, hän sanoi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan sanoi aiemmin Venäjän valtiollisella Russia Today -kanavalla näytetyllä videolla, että Venäjän tiedustelupalvelu tutkii, osallistuivatko länsimaiset tiedustelupalvelut Venäjän viikonloppuisiin tapahtumiin.

Länsimaiset johtajat ovat Venäjän viikonlopun tapahtumia kommentoidessaan korostaneet, että kyse on ollut Venäjän sisäisestä asiasta.

Putinin etukäteen nauhoitettu puhe kesti vain viisi minuuttia. Puheesta uutisoivat useat kansainväliset uutiskanavat.

Putin ei maininnut Wagnerin johtajaa Jevgeni Prigozhinia nimeltä.

– Kapinan järjestäjät pettivät paitsi maansa ja kansansa myös heidät, jotka tulivat vedetyksi mukaan rikokseen. Heitä painostettiin kuolemaan, tulituksen kohteeksi, ampumaan omiaan, Putin sanoi.

Prigozhin puolestaan julkaisi oman äänitetyn viestinsä niin ikään maanantaina, muutamia tunteja ennen Putinin puhetta.

Wagner-johtaja sanoi, että viikonlopun kapinan tarkoitus ei ollut vallan kaappaaminen Venäjällä vaan protestoiminen. Prigozhinin mukaan keskeytetty kapina osoitti Venäjällä olevan vakavia turvallisuusongelmia.

Prigozhinin olinpaikka ei viestissä tullut esille. Lauantaina Wagner-johtajan ja Venäjän valtionjohdon kerrottiin päässeen sopimukseen, jonka mukaan Prigozhin siirtyisi Valko-Venäjälle.

Putin tapasi Venäjän turvallisuusjohtajia

Kremlin mukaan Putin tapasi Venäjän turvallisuusjohtajia puheensa jälkeen myöhään maanantaina. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi venäläisille uutistoimistoille, että kokouksessa olisivat läsnä ainakin puolustusministeri Sergei Shoigu, Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkö Aleksandr Bortnikov sekä kansalliskaartin päällikkö Viktor Zolotov.

Kremlin julkaisemissa kuvissa paikalla näkyi Shoigu, joka on ollut poissa julkisuudesta Wagnerin kapinan jälkeen. Sen sijaan yleisesikunnan päällikköä Valeri Gerasimovia ei kuvissa näkynyt, kertoo uutistoimisto AFP. Prigozhin oli kohdistanut marssiksi kohti Moskovaa eskaloituneen kritiikkinsä erityisesti Ukrainassa käytävää hyökkäyssotaa johtaviin Shoiguun ja Gerasimoviin.

Myös Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavan Aljaksandr Lukashenkan kerrottiin aiemmin antavan lausunnon maanantaina, mutta muun muassa Guardian-lehti kertoi pian, että Lukashenkan lausunto oli peruttu.

Putin puhui Venäjän kansalle 1:02
MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen kommentoi Putinin puhetta Kymmenen uutisissa. 

Artikkelia muokattu 27. kesäkuuta 2023: Poistettu väärä video Putinin puheesta.

Lue myös:

    Uusimmat