HS: Kolmea suomalaista epäillään Ukrainassa rikoksista, jotka liittyvät sotimiseen Venäjän puolella

Ukrainan viranomaiset ovat HS:n mukaan pyytäneet Suomen viranomaisilta tutkinta-apua vireillä olevaan rikosasiaan.

Ukrainassa on vireillä kolme rikostutkintaa suomalaisista, joiden epäillään sotineen Venäjän puolella, kertoo Helsingin Sanomat. Asian on lehdelle vahvistanut kesäkuussa Ukrainan syyttäjänvirasto.

Kolmea suomalaista epäillään HS:n mukaan osallistumisesta aseelliseen konfliktiin laittoman asejoukon jäsenenä, minkä lisäksi on epäily taisteluun värväyksestä.

Ukrainan viranomaiset ovat HS:n mukaan pyytäneet Suomen viranomaisilta tutkinta-apua vireillä olevaan rikosasiaan.

– Kyseessä oli niin sanottu todistelupyyntö, mikä tarkoittaa, että Ukraina halusi Suomesta esimerkiksi todistusaineistoa tai tietyn henkilön kuulemista. Suomi vastasi oikeusapupyyntöön tänä keväänä, mutta viranomaiset eivät anna siitä tarkempia tietoja, kirjoittaa HS.

HS:n mukaan epäiltyjä suomalaisia ei ole pidätetty, eikä rikosepäilyä ole annettu heille tiedoksi. Lehden mukaan tämä tarkoittanee sitä, että epäillyt ovat muualla kuin Ukrainassa.

Yhteistyö separatistien kanssa on HS:n mukaan Ukrainassa laiton toimi maan itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta vastaan.

HS teki selvityksen Donbasin vierastaistelijoiden verkostosta osana kansainvälistä mediayhteistyötä. Selvityksessä tunnistettiin nimeltä 51 eurooppalaista vierastaistelijaa, jotka ovat toimineet tai yhä toimivat sodassa Venäjän puolella.

Selvityksessä paljastui myös kuuden Donbasissa vuoden 2014 jälkeen olleen suomalaisen henkilöllisyys. Lehden tietojen mukaan ainakin kaksi heistä on palannut Suomeen. Osa Donbasissa olleista on HS:n mukaan kantasuomalaisia ja osa Suomessa asuneita, joiden taustat ovat Venäjällä tai Ukrainassa.

”Tuurnalla ne hakkasi sitä sirpaletta pois” – Ukrainassa haavoittunut suomalaistaistelija kertoo evakuoinnistaan 3:13
”Tuurnalla ne hakkasi sitä sirpaletta pois” – Ukrainan puolella taistellut suomalaistaistelija kertoo haavoittumisestaan.

Lue myös:

    Uusimmat