Putin vakuutteli: Venäjä edelleen luotettava elintarviketoimittaja Afrikalle – sivuutti odotetun kysymyksen nauhoitetussa puheessaan

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan neuvottelut viljan maksuttomista toimituksista Afrikkaan ovat loppusuoralla. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina Etelä-Afrikassa pidetyssä BRICS-maiden huippukokouksessa, että ryhmittymä on matkalla kohti suurimman osan maailman väestöstä toiveiden täyttämistä. Putin kertoi nauhoitetuissa puheissaan Venäjän olevan edelleen luotettava elintarviketoimittaja Afrikalle. 

– Teemme yhteistyötä tasa-arvon, kumppanuuden tukemisen ja toistemme etujen kunnioittamisen periaatteiden mukaisesti. Tämä on yhdistyksemme tulevaisuuteen suuntautuvan strategisen kurssin ydin ja suunta, joka vastaa maailman yhteisön suurimman osan, niin sanotun globaalin enemmistön, toiveisiin, Putin sanoi.

BRICS-maiden, eli Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan jäsenet edustavat yli 40 prosenttia maailman väestöstä. Huippukokouksessa odotetaan keskusteltavan uusien jäsenten lisäämisestä, mutta Putin ei käsitellyt tätä kysymystä puheessaan. 

Yhdysvallat ei näe BRICS-maiden ryhmittymän muuttuvan geopoliittiseksi kilpailijaksi Yhdysvalloille tai kenellekään muulle, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi tiistaina.

– Tämä on hyvin monipuolinen kokoelma maita, joilla on näkemyseroja kriittisissä kysymyksissä, hän sanoi tiedotustilaisuudessa. 

Putin osallistuu BRICS-kokoukseen virtuaalisesti.

Putinin fyysinen poissaolo johtuu Kansainvälinen rikostuomioistuimen (ICC) antamasta pidätysmääräyksestä, mistä johtuen Putin ei voi matkustaa 123:een valtioon ilman pelkoa pidätyksestä ja luovuttamisesta ICC:n tuomittavaksi.

Etelä-Afrikka on yksi ICC:n 123 sopimusvaltioista.

 

Lue myös:

    Uusimmat