Minne Putin voi enää matkustaa? Yksi kuva näyttää Venäjän johtajan ahdingon

BRICS-maiden johtajat kokoontuvat Etelä-Afrikassa, mutta Venäjän presidentti Vladimir Putin loistaa poissaolollaan. Johannesburgissa Kiinan, Intian, Brasilian ja Etelä-Afrikan johtajat tapaa Putinin sijasta ulkoministeri Sergei Lavrov.

Putin osallistuu BRICS-kokoukseen virtuaalisesti.

Putinin fyysinen poissaolo johtuu Kansainvälinen rikostuomioistuimen (ICC) antamasta pidätysmääräyksestä. Etelä-Afrikka on yksi ICC:n 123 sopimusvaltioista.

Sopimusvaltiot ovat allekirjoittaneet ja ratifioineet Rooman perussäännön, jolla Kansainvälinen rikostuomioistuin perustettiin.

Rooman perussäännössä määritellään, missä rikoksissa sopimusvaltiot luovuttavat toimivaltaa ICC:lle. Näitä ovat sotarikokset, joukkotuhonta ja rikokset ihmisyyttä vastaan.

Sopimusvaltiot on velvoitettu pidättämään tuomioistuimen määräämät henkilöt. ICC antoi maaliskuussa pidätysmääräykset Putinista ja Venäjän lapsiasiavaltuutettu Maria Lvova-Belovasta. Syynä ovat ukrainalaisten lasten laittomat siirrot Venäjälle.

Pidätysmääräyksestään johtuen Putin ei siis voi matkustaa 123:een valtioon ilman pelkoa pidätyksestä ja luovuttamisesta ICC:n tuomittavaksi.

Minne Putin voi matkustaa?

Koko Etelä-Afrikka on nyt Putinille "no-go-zone". Väli-Amerikassakin ICC:n sopimusvaltioIhin kuulumattomia maita on vain kaksi, Nicaragua ja Kuuba.

Yhdysvallat ei kuulu Rooman perussääntöön ja on lähihistoriassa jopa asettanut pakotteita ICC:n toimihenkilöille. Syynä on ICC:n tutkinta siitä, ovatko yhdysvaltalaisjoukot syyllistyneet sotarikoksiin Afganistanissa.

Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden nykytilassa on kuitenkin itsestään selvää, ettei Putin ole tervetullut Yhdysvaltoihin. Maa saattaisi myös pidättää hänet omien lakiensa perusteella. Viimeksi Putin vieraili Yhdysvalloissa vuonna 2015 YK:n yleiskokouksessa.

Afrikan maista enemmistö on ICC:n sopimusvaltioita, mutta varsinkin Pohjois-Afrikassa on useita maita, joihin Putin pystyisi matkustamaan ICC:n pidätysmääräyksen estämättä.

Kaikkein vapaimmin hän voisi matkustella Aasiassa. Siellä sopimusvaltioita on vähiten kaikista maanosista, mutta muun muassa Japani, Etelä-Korea, Mongolia ja Bangladesh kuuluvat Rooman perussäännön ratifioineisiin maihin. Australia ja Uusi-Seelanti kuuluvat myös ICC:n sopimusvaltioihin.

Suuria maita, jotka eivät ole ICC:n sopimuksia allekirjoittaneet tai ratifioineet ovat muun muassa BRICS-maihin kuuluvat Kiina ja Intia sekä Nato-maa Turkki. 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kertonut, että Putin aikoisi vierailla Turkissa vielä tämän kuun aikana. 

Sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan, Putin on vieraillut ulkomailla harvoin. Tänä vuonna hän ei vielä ole tehnyt virallisia vierailuja ulkomaille. Venäjän rajojen ulkopuolella hän kävi huhtikuussa vierailleessa Venäjän joukkojen valtaamilla alueilla Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat