Mainos

Putin puolustaa Venäjän toimia Georgiassa

Venäjän pääministeri Vladimir Putin puolustaa Venäjän sotatoimia Georgiassa. Pohjois-Ossetian pääkaupunkiin Vladikavkaziin saapunut Putin sanoi Venäjän toimien olevan "oikeutettuja ja jopa välttämättömiä".

Putin vaati Georgiaa lopettamaan viipymättä hyökkäyksensä Etelä-Ossetiassa.

Georgian presidentti Mihail Saakashvili on puolestaan vedonnut tulitauon saamiseksi alueelle. Tulitaukotoiveista huolimatta Georgiaan julistettiin sotatila, ja kaikki maan Irakissa olevat sotilaat kutsuttiin kotiin.

Ensimmäinen kansainvälinen rauhanvaltuuskunta on valmistautunut matkustamaan Georgiaan, missä taistelut riehuvat toista päivää kapinallisen Etelä-Ossetian hallinnasta.

EU:n, Etyjin ja Naton yhteinen valtuuskunta on lähdössä Tbilisiin tunnustelemaan tulitauon mahdollisuuksia. Suomen ulkoministeri Alexander Stubb tosin katsoo, että edellytykset taistelujen pikaiseen taukoamiseen ovat varsin vähäiset.

Arviot taistelujen aiheuttamista kuolonuhreista vaihtelevat suuresti osapuolesta riippuen. Etelä-Ossetian separatistihallinnon mukaan taisteluissa on kuollut jo 1 600 ihmistä, kun taas Georgia sanoo määräksi noin 130. Venäjän pääministeri Vladimir Putin arvioi kuolleita olevan kymmeniä.

Presidentti Dmitri Medvedev on puolestaan painottanut Georgian olevan vastuussa "tuhansista uhreista" tarkentamatta kuitenkaan lausuntoaan.

Kiivaimpia taisteluja on käyty Etelä-Ossetian pääkaupungin Tshinvalin hallinnasta. Sekä Venäjän että Georgian kerrotaan tuoneen alueelle vahvistuksia. Venäjä sanoi päivällä joukkojensa ajaneen georgialaiset pois kaupungista.

-Taktiset pataljoonat ovat kokonaisuudessaan vapauttaneet Tshinvalin Georgian sotilasjoukoilta, sanoi Venäjän armeijan komentaja Vladimir Boldyrev venäläisten uutistoimistojen mukaan. Georgia on kiistänyt väitteen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.