Ukraina: Venäjä aloittamassa pian uutta "salamyhkäistä liikekannallepanon aaltoa" – Jarmo Lindberg kyseenalaistaa, onko kelvollisia joukkoja edes tarjolla

1:17
Näin Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg kuvailee Venäjän haasteita liikekannallepanossa ja millaisia joukkoja ensimmäisessäkin mobilisoinnissa rintamalle saatiin.

Ukrainan puolustusministeriön tietojen mukaan Venäjä valmistelee uutta liikekannallepanoa. Uusi "salamyhkäinen liikekannallepanon aalto" alkaisi ministeriön mukaan Venäjällä ja sen miehittämillä Ukrainan alueilla 10. joulukuuta alkaen.

Aiemmin marraskuussa myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on arvioinut, että Venäjällä valmistaudutaan uuteen, peiteltyyn liikekannallepanoon. ISW kirjoitti tuolloin, että Venäjällä oli nähty merkkejä siitä, että uusi liikekannallepano alkaisi joko joulukuussa tai tammikuussa.

Venäjällä järjestettiin syksyllä osittainen liikekannallepano, jonka oli määrä päättyä lokakuun lopussa. Tuossa vaiheessa oli määrä mobilisoida Ukrainan taisteluihin 300  000 uutta Venäjän sotilasta, minkä puolustusministeri Sergei Shoigu väitti toteutuneen.

"Ei ole helppoa saada hyvää väkeä"

Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali evp Jarmo Lindberg arvioi Uutisaamussa, että liikekannallepano kyllä huomataan, vaikka sitä kuinka yritettäisiin peitellä. Suuri kysymys on se, miten hyvin toimenpide onnistuisi ja millaisia joukkoja saataisiin mobilisoitua.

– Onhan Venäjällä tietysti väkeä, mutta oli suuria haasteita saada kelvollisia joukkoja tässä ensimmäisessäkään kierroksessa, hän arvioi.

– Ei se nyt ihan helppoa sitä hyvää väkeä ole saada.

Britannian sotilastiedustelu arvioi viime viikolla, että Venäjän osittaisessa liikekannallepanossa mobilisoitujen reserviläisten komennuksille on ollut ominaista epäselvyys palveluskelpoisuudesta, riittämätön koulutus ja varustus sekä sijoittaminen erittäin uuvuttaviin taistelutehtäviin.

1:32
Ukraina voi pian uhata puolustukseen kaivautuneen Venäjän huoltoreittejä, arvioi puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg.

*Päivitys kello 10.29: Artikkelia ja otsikkoa täydennetty Jarmo Lindbergin kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja