Mainos

Putin ja Bush eivät saaneet sopua ohjuskiistaan

Vladimir Putinin ja George W. Bushin tapaaminen Yhdysvalloissa ei tuonut ratkaisua Venäjän ja USA:n välejä hietäneeseen ohjuskiistaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin kolmipäiväinen valtiovierailu Yhdysvaltoihin on päättynyt lämpimissä tunnelmissa, mutta mitään varsinaista läpimurtoa maiden välejä hiertävässä ohjuskiistassa ei saavutettu. -Meillä on tästä eri mielipiteet. Erimielisyys ei kuitenkaan erota meitä kansakuntina, Bush sanoi Crawfordin lukiossa, jossa presidentit vastasivat koululaisten kysymyksiin valtiovierailun viimeisenä päivänä. Putinin mukaan neuvotteluja jatketaan yhteisten tavoitteiden pohjalta. Yhteinen tavoite on maailman turvallisuustilanteen parantaminen ja tulevaisuuden uhkiin vastaaminen.

Vierailun aikana molemmat maat lupasivat vähentää ydinaseidensa määrää kahdella kolmanneksella, mutta vaikein kysymys, eli Yhdysvaltain suunnittelema ohjuspuolustusjärjestelmä jäi siis edelleen ratkaisematta. Venäjä vastustaa Yhdysvaltain hanketta ja pitää sitä vuoden 1972 ABM-sopimuksen vastaisena. Yhdysvaltain mielestä sopimus on vanhentunut ja sen voisi romuttaa.

Presidentit vakuuttivat jatkavansa yhteistyötä terrorismin vastaisessa kamppailussa.
-Venäjä on ollut vahva kumppani, Bush sanoi. Hän kertoi koululaisille, kuinka hänen lapsuudessaan Venäjä oli vihollinen, mutta nyt siitä on tullut ystävä, jonka kanssa voidaan tehdä yhteistyötä maailman rauhan edistämiseksi. Presidentit vaihtoivat muitakin kohteliaisuuksia ja vitsailivat keskenään. Lämpimistä suhteista kertoi myös se, että Bush kutsui Putinia etunimeltä.

Putin karjatilalla

Putin saapui Bushin vieraaksi tämän karjatilalle Texasin Crawfordissa. Presidentit puolisoineen kiertelivät

-

tilalla avolavapakettiautolla, jota Bush ajoi. Tunnin mittaista kahdenkeskistä neuvottelua hallitsi Afganistanin tilanne, Bushin neuvonantaja Karen Hughes sanoi. Sen sijaan ohjuskysymys ei ollut enää tuolloin puheenaiheena.

Keskustelujen jälkeen presidentit seuralaisineen söivät perinteisen texasilaisen illallisen naudanlihapihveineen ja keskustelivat vapaamuotoisesti. Illanviettoon osallistui molempien valtuuskuntien jäseniä sekä ystäviä. Ilmapiiriä kuvailtiin lämpimäksi ja ystävälliseksi.
-Yleensä kotiin kutsutaan hyviä ystäviä ja niin myös tässä tapauksessa. Tiesin, että presidentti Putin on henkilö, jonka kanssa voin työskennellä maidemme välisen suhteen parantamiseksi, Bush sanoi maljapuheessaan.

Putin kiitti vierailukutsusta ja sanoi pitävänsä sitä arvokkaana symbolisena eleenä. Matkalla Crawfordiin Putin pysähtyi Houstonissa, jossa hän luennoi Ricen yliopistossa. Puheessaan Putin peräänkuulutti lähempiä suhteita Venäjän ja sotilasliitto Naton välille. Bushin ja Putinin tapaaminen oli jo neljäs sitten kesäkuun.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja