Mainos

Putin historialliselle vierailulle Israeliin

Presidentti Putinin huhtikuun lopussa tapahtuva matka on ensimmäinen Venäjän valtionpäämiehen vierailu Israelissa. Maiden välejä on viime ajat hiertänyt Venäjän aie myydä ohjuksia Syyriaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin matkustaa ensi kuussa Israeliin. Kyseessä on ensimmäinen Venäjän valtionpäämiehen vierailu Israelissa. Vierailusta kertoi tänään Israelin presidentin Moshev Katsavin kanslia.

Katsav esitti vierailukutsun Putinille henkilökohtaisesti tavatessaan tämän tammikuussa Puolassa Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen 60-vuotisjuhlassa. Kaksipäiväinen vierailu järjestetään 27.-28.4.

Putin keskustelee pääministeri Ariel Sharonin kanssa ja tapaa myös palestiinalaisten johtoa, Katsavin tiedottaja kertoo.

Venäjä on tiekarttana tunnettua Lähi-idän rauhansuunnitelmaa laatineen ns. kvartetin osakas. Maiden keskinäisiä välejä on viime ajat hiertänyt Venäjän aie myydä ohjuksia Syyriaan, mitä myös Yhdysvallat on arvostellut. Israel on pelännyt ohjusten päätyvän Syyrian tukeman libanonilaisen Hizbollah-järjestön käsiin.

Venäjä on vakuuttanut, että ohjukset on tarkoitettu puolustustarkoituksiin ja tarjonnut Israelin asiantuntijoille mahdollisuutta tarkastaa ohjukset asekauppojen yhteydessä.

Neuvostoliitto oli aikanaan ensimmäinen valtio, joka tunnusti muodollisesti Israelin valtion sen synnyttyä vuonna 1948. Sittemmin arabimaita tukeneen Neuvostoliiton välit Israeliin viilenivät ja lopulta katkesivat kokonaan vuoden 1967 kesäsodan takia.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen suhteet ovat kohentuneet. Jo neuvostovallan loppuvuosina sallittiin maan juutalaisten joukkomuutto Israeliin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.