Purra puolustautuu blogissaan – kuvailee itsensä ja perussuomalaisten olleen mediassa "lainsuojattomia": "Meidän kohtelussamme mikään ei ole väärin"

Ovatko perussuomalaiset äärioikeistoa? Näin asiantuntija perustelee 1:47
Ovatko perussuomalaiset äärioikeistoa? Näin asiantuntija perustelee

Valtionvarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra julkaisi torstaina blogissaan laajan kirjoituksen, jossa hän puolustaa puoluettaan ja toimintaansa. Hän kertoo, että tekstin kirjoittaminen on viivästynyt jaksamishaasteiden takia.

Valtionvarainministeri Riikka Purra on ollut median ja keskustelun keskipisteenä heinäkuussa, kun tuli ilmi, että hän on 15 vuotta sitten vastannut riika-nimimerkillä rasistisesta kirjoittelusta puoluekollegansa Jussi Halla-ahon blogiin. Erinäisten vaiheiden jälkeen Purra lopulta tunnusti olleensa kirjoittelun takana ja lopulta myös pahoitteli kirjoittamiaan kommentteja.

Tuon ajan kirjoitukset on irrotettu asiayhteydestä, Purra on julkisuudessa toistellut, ja nyt hän kirjoittaa blogissaan, että vanhoja tekstejä käytetään hänen arvioimiseensa ihmisenä ja poliitikkona sekä koko puolueen määrittelemiseen.

Purra kirjoittaa kohdistavansa puolustuspuheenvuoronsa heille, ”jotka eivät ymmärrä” eivätkä ”ymmärrä tämän kirjoituksen jälkeenkään”. Hän muistuttaa, että julkisuudessa ruoditut kommentit ovat ajalta ennen hänen uraansa politiikassa eikä hänen toimintaansa poliitikkona ole kohdistunut ”minkäänlaista moitittavaa normaalin poliittisen erimielisyyden ja suunpieksennän lisäksi”. Lisäksi hän kertoo kirjoittavansa itsensä, läheistensä ja perus­suomalaisten takia.

"Moni kommentti on yliampuva, typerä, moukkamainen"

Purra kertoo oman vanhan kommentointinsa taustalla olleen turhautuneisuutta ja kiukkua, joita hänen omakohtaiset kokemuksensa seksuaalisesta ahdistelusta ja muista hänen elämänsä tapahtumista ovat aikanaan herättäneet.

Tämä ahdistelun konteksti on häivytetty, Purra kirjoittaa. Hän myös väittää joutuneensa poliittisen suuntauksensa takia mediassa toisenlaisen kohtelun kohteeksi, kuin mihin toista poliittista laitaa edustava nainen olisi joutunut. 

– Moni kommentti on yliampuva, typerä, moukkamainen. Puran yksityiselle ihmiselle sallittua turhautumista ympärilläni omakohtaisesti havaitsemiini ongelmiin. Vastaavaa kieltä ja tyyliä löytää somesta – tai vaikkapa kansanedustajan saamasta kansalaispostista – helposti. Piti sisällöstä tai ei, tällaisia asioita varsinkin meille perussuomalaisille monet kansalaiset jatkuvasti kertovat. Joskus olin itse sellainen kansalainen, Purra kirjoittaa.

Purra sanoo, ettei käyttäisi tai ole käyttänyt vastaavaa kieltä julkisissa tehtävissään mutta toteaa, että aikoo puhua jatkossakin kommentoinnissaan esiin tuomista aiheista. Hän myös tyrmää kommenttiensa sisältäneen väkivallan ihannointia tai siihen yllyttämistä.

– Toisin kuin mediassa on väitetty, väkivallan ihannointia tai siihen yllyttämistä kommenteissani ei ole. En ole koskaan kannattanut minkäänlaista väkivaltaa tai ääritoimintaa. Olen aina vastustanut sellaista. En ole koskaan kannattanut ihonväriin tai etniseen taustaan perustuvaa syrjintää. En ole koskaan vastustanut seksuaalivähemmistöjä. En ole koskaan kieltänyt jokaisen ihmisarvoa. Rumasti ja kovalla kielellä osaan puhua ja kirjoittaa ja näyttää tunteeni, mutta muuta kyseisistä kommenteista ei kannata etsiä.

Purra myös vetoaa Halla-ahon Scripta-blogin vieraskirjan tyylin olleen voimakasta sisäpiirihuumoria ja sarkasmia. Hän mainitsee itse käyttäneensä kommentoinnissaan ”erittäin voimakkaasti ironiaa” ja irvailleensa ”moneen suuntaan”, ja huomauttaa, että hänestä ennen tavallinen huumori ”käy koko ajan kapeammaksi, jotta kukaan ei loukkaantuisi”.

Perussuomalaiset "lainsuojattomia"

Purra kritisoi blogissaan voimakkaasti median ja toimittajien toimintaa hänen ja perussuomalaisiin kohdistuneiden aiheiden käsittelyyn liittyen. Puheenjohtajan mukaan puolue on muun muassa esitetty mediassa viime aikoina "lainsuojattomina", sen tekemiä oikaisupyyntöjä ei kuunnella ja oikaisuja häivytetään.

– Meidän kohtelussamme mikään ei ole liian väärin. Kun virheitä osoittaa, kuulee olevansa pikkumainen tai vähättelevänsä ”isoa kuvaa”, jopa ”mitätöivänsä anteeksipyynnön”. Kymmenistä oikaisupyynnöistä vain harva menee läpi. Virheet saatetaan korjata parin viikon päästä tai olla korjaamatta. Oikaisut saatetaan piilottaa jonnekin marginaaliin. Jos puutumme selviin virheisiin tai yleiseen paskanpuhumiseen julkisesti, kuulemme syytöksiä maalittamisesta tai median kyseenalaistamisesta, hän kirjoittaa.

Oman kohunsa aiheutti Purran aviomies Mikko Välimaa, joka työskentelee Länsiväylä-lehden uutispäällikkönä. Välimaa kommentoi aiemmin yksityishenkilönä kesälomaltaan Twitterissä kumppaninsa rasistisia kirjoituksia, joista lehden päätoimittaja Heli Koivuniemi kirjoitti myöhemmin lehden pääkirjoituksessa.

– Välimaa on todennut puolisonsa aikoinaan kirjoittamien tekstien olevan rumia ja rasistisia. Hänen kritiikkinsä oli suunnattu journalisteille, Koivuniemi kirjoitti.

Blogissaan Purra kertoo vastustaneensa ja yhä vastustavansa kaikenlaista totalitarismia ja "joukossa tiivistyvää typeryyttä" sekä puolustavansa oikeudenmukaisuutta.

Hän korostaa perussuomalaisten kannanottojen ja tavoitteiden kestävän tarkastelua perustuvan "demokraattisiin prosesseihin" ja toistaa, ettei puolue ole rasistinen. Hän myös painottaa perussuomalaisten olevan hallituksessa, koska hänen johdollaan se edustaa muun muassa länsimaisten arvojen, vapauden ja tasa-arvon puolustamista.

Kritiikkiä valtionvarainministeri osoittaa median ja julkisen keskustelun suuntaan lisäksi siitä, että Petteri Orpon (kok.) kokomanan hallituksen hallitusohjelman sisältöä on ruodittu hänen mukaansa "vasemmistoaatteen" läpäisemänä. Hän myös varoittaa, ettei hallitusta – joka ei ole ehtinyt vielä toteuttaa ohjelmaansa – kannata hänen kommenttiensa takia yrittää kaataa, ja että "oppositiolle löytyy vastustettavaa ihan varsinaisissa esityksissäkin".

Purra painottaa hallituksen olevan "täysin sitoutunut demokratiaan, yhdenvertaisuuteen, ihmisoikeuksiin ja syrjimättömyyteen" ja asian olevan "täysin selvä" myös omalle puolueelleen.

Hallitus aloitti suurten kohujen saattelemana – mitä tapahtuu seuraavaksi? 13:21
Katso myös video: Hallitus aloitti suurten kohujen saattelemana – mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lue myös:

    Uusimmat