Tuhannet osoittivat mieltä, Purra julkaisi mökkikuvan – asiantuntija: "Kuin harjaisi suomalaisten vastustajien kasvoja mäntysuovalla"

Mitä pitäisi tehdä, jotta hallitus pysyisi kasassa? 3:37
Mitä pitäisi tehdä, jotta hallitus pysyisi kasassa? Katso tästä koko Juho Rahkosen haastattelu.

Liki puolet suomalaisista on sitä mieltä, että valtiovarainministeri Riikka Purran pitäisi erota ministerintehtävästään. Tämä käy ilmi MTV Uutisten kyselystä.

MTV Uutisten kyselyssä 47 prosenttia suomalaisista katsoo, että Purran pitäisi erota valtiovarainministerin paikalta. 40 prosenttia ajattelee, ettei eroon ole syytä.

Keskiviikkona Helsingissä järjestettiin myös mielenosoitus rasismia ja Purraa vastaan, johon osallistui jopa 5000 ihmistä. Lisäksi Purran eroa vaativa nettiadressi on kerännyt yli 120 000 nimeä.

Samaan aikaan kun Purraa vastaan osoitettiin mieltä, ministeri julkaisi Twitterissä kuvan, jossa hän pesee mattoja mäntysuovalla ja juuriharjalla.

– Tämmöinen on kuin vähän harjaisi suomalaisten vastustajien kasvoja mäntysuovalla, toteaa yhteiskuntatieteiden tohtori, E2 tutkimuksen johtaja Juho Rahkonen.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen täältä.

Rahkonen kuvailee yhteiskunnallisen ilmapiirin olevan tulehtumaan päin ja osapuolten näkemysten ajautuvan kauemmas toisistaan.

Rahkonen kuvailee nykyisen tilanteen paljastavan yhteiskunnassa olevan syvän tyytymättömyyden.

– Moni ihminen miettii, onko tämä se Suomi, missä halutaan elää.

Eron vaatiminen ei välttämättä tarkoita vielä eroa

Rahkonen kuitenkin muistuttaa, että vaikka joku vaatisi ministerin eroa, se ei vielä välttämättä tarkoita, että hänen pitää erota. Rahkonen vertaa tilannetta vuoden 2020 ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) al-Hol-jupakkaan.

Loppuvuonna 2019 alkaneessa tapahtumaketjussa oli kyse siitä, että suomalaisia naisia ja lapsia oli jumissa al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa. Haavisto teki ulkoministerinä päätöksen henkilöiden kotiuttamisesta. Lisäksi tapaukseen liittyi arvioita siitä, että Haavisto olisi toiminut epäasiallisesti suhteessa alaisiinsa ministeriössä.

Perustuslakivaliokunta totesi vuonna 2020 Haaviston toimintaa pidettävän hallintolain ja ulkoasianhallintolain vastaisena ja täten moitittavana.

Samana vuonna teetetyssä kyselyssä 50 prosenttia katsoi, että Haaviston pitäisi erota ulkoministerin paikalta.

Orpon tulisi astua median eteen

Eri toten perussuomalaiset ovat kritisoineet suomalaista mediaa siitä, että se on kaivellut politiikkojen taustoja ja ”lähtenyt ajojahtiin”.

Rahkonen kuvailee perussuomalaisten yrittävän viestintää vielä vanhalla strategiallaan, eli ”lyömällä vastapalloon”. Hän kuitenkin katsoo, että tulevaisuudessa joudutaan keskustelemaan siitä, millainen todellisuuspohja perussuomalaisten väitteissä maahanmuuton haitoista ja uhista on.

– Itse asioista päästään ehkä pian keskustelemaan.

Jotta hallitus ei kaatuisi omiin sisäisiin erimielisyyksiinsä, Rahkosen mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) ei tulisi piileskellä medialta. Rahkosen mukaan ainoa tapa selvittää tilannetta olisi järjestää keskustelutilaisuuksia ja tiedotustilaisuuksia.

Jutun alussa mainittu tutkimus tehtiin verkkopaneelissa 14.7.–19.7. ja siihen vastasi 1 927 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Katso video: Purra sanoo, ettei hän ole harkinnut eroa ministerin tehtävästä

Riikka Purra: En ole harkinnut eroa ministerin tehtävistä 0:58

 

Lue myös:

    Uusimmat