Ovatko perussuomalaiset äärioikeistoa? Tätä mieltä asiantuntija on

Ovatko perussuomalaiset äärioikeistoa? Näin asiantuntija perustelee 1:47
Ovatko perussuomalaiset äärioikeistoa? Näin asiantuntija perustelee

Suomessa on käyty viime aikoina keskustelua äärioikeistolaisuudesta ja perussuomalaisten radikalisoitumisesta. Osa pitää perussuomalaisia äärioikeistolaisena puolueena, osa ei. Mitä mieltä Huomenta Suomessa vieraillut asiantuntija oli?

– On väkivaltaisia ääriliikkeitä, jotka pyrkivät muuttamaan yhteiskuntajärjestelmää erilaiseksi. Niillä puolueilla, jotka toimivat parlamentaarisessa kontekstissa, on kokonaan eri lähtökohdat, ääriliikkeiden asiantuntija Tarja Mankkinen Euroopan komissiosta sanoi Huomenta Suomessa.

Mankkinen selittää, että rekisteröitynä puolueena perussuomalaiset on osa demokraattista järjestelmää ja noudattaa demokratian pelisääntöjä.

– Voi olla äärioikeistolainen puolue, joka on osa demokraattista systeemiä. Mutta sitten on äärioikeisto, joka ei hyväksy demokratiaa eikä ole osa parlamentaarista järjestelmää. Se on eri asia, Mankkinen jatkaa.

– Sehän on sitten kokonaan toinen asia, minkälaisia yhteyksiä yksilöillä on muuhun toimintaan. 

Mankkisen mukaan Suomessakin on jonkin verran tutkimuksia siitä, mikä on esimerkiksi perussuomalaiseen puolueeseen kuuluvien henkilöiden ja itseään kansallismieliseksi kuvailevan Suomen Sisu -yhdistyksen välinen suhde.

– On oikeus olla konservatiivi ja on oikeus ajatella hyvinkin oikeistolaisesti ja jopa äärioikeistolaisesti, jos hyväksyy demokraattisen järjestelmän ja demokratian pelisäännöt, Mankkinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat