Mainos

Puolustusministeri Haglund kiihtyi: Venäjä hyödyntää kaiken propagandassaan

Puolustusministeri Carl Haglund joutui heti MTV:n vaaliohjelman alussa puolustuskannalle ruotsin kielen opiskelusta Itä-Suomessa. Haglundin mukaan Venäjä ottaa kaiken mahdollisen propagandahyödyn irti Suomenkin asioista.

Haglund:

"Venäjä ei ole vihollinen. Minä olen pettynyt Venäjän tapaan. Olen opiskellutkin venäjää, mutta Venäjän sotilaallinen toiminta ei herätä luottamusta." 

Räsänen:

"Putinin politiikka on arvaamatonta ja asettaa painetta Suomen turvallisuudelle ja esimerkiksi ulkomaan tiedustelun tarpeille."


Carl Haglundin mielestä ruotsin kielen vaihtaminen venäjään joissakin Itä-Suomen kouluissa olisi väärä signaali lännelle. Haglund kertoo näin Maaseudun Tulevaisuudessa 25. maaliskuuta. 

Haglundin mukaan hän on saanut paljon kiitosta sanoistaan. 

– Venäjä varmasti hyödyntää kaiken propagandamielessä. Ei pidä uskoa hyväuskoisesti, että jos venäjää opiskellaan joissakin Itä-Suomen kunnissa, että Venäjä ei riemuitsisi siitä.

"Ettekö seuraa ollenkaan mitä Venäjällä tapahtuu?"

Kaksintaistelun toinen osapuoli, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi olevansa itse asiasta samaa mieltä, mutta ei allekirjoittanut Haglundin argumenttia.

– Puhut signaalista lännen suuntaan, ei lännessä seurattaisi Suomen kokeilua. Siitä olen samaa mieltä, että ruotsin kielen opiskelu pitää turvata kaikille koululaisille, jotta kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet kaksikielisessä maassa, Räsänen sanoi.

– Ettekö te ollenkaan seuraa, mitä Venäjällä tapahtuu? Uskotteko te oikeasti, että lännessä ei seurata Suomen asioita? On se vaan niin, että Venäjä hyödyntää kaiken minkä saa, Haglund korotti ääntään.

Haglundin mukaan maailma on muuttunut sen jälkeen, kun Itä-Ukrainassa alkoi sota.

– Tilanne on muuttunut siitä, kun Ukrainan tilanne alkoi. Venäjä tekee yhtä ja puhuu toista. Vaalien jälkeen pitää varmistaa uskottava puolustus ja rajavartiolaitos, Haglund sanoi.

Päivi Räsänen painotti myös Suomen sisäistä turvallisuutta.

– Putinilla on vahva kannatus Venäjällä. Hänen politiikkansa on arvaamatonta ja asettaa painetta Suomen turvallisuudelle ja esimerkiksi ulkomaan tiedustelun tarpeille, Räsänen sanoi.

Katsomo-video ei ole saatavilla

"Tapanne lainata minua on ihmeellinen"

Haglund joutui puolustamaan myös lausuntojaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta ja Rosatomista.

Hän totesi Helsingin Sanomissa 17.9.2014, että jos Venäjä torpattaisiin laitostoimittajana, "se kertoisi Venäjälle, että Suomi ei pidä naapuria turvallisena. Se olisi aika kova viesti naapurimaahan."

Mutta Keskisuomalaisessa 6.2. 2015 Haglund totesi, että "Venäjä on viimeisten 1,5 vuoden aikana osoittautunut täysin epäluotettavaksi." "En luota venäläisiin ollenkaan."

Kaksintaistelun juontajat Timo Haapala ja Eeva Lehtimäki tivasivat Haglundilta yksiselitteistä linjaa.

- Teidän tapa lainata minua on ihmeellinen. Minulta kysyttiin, onko Venäjä meille mahdollinen vihollinen ja siksi jättää Fennovoima rakentamatta? Vastasin, että Venäjä ei ole vihollinen. Minä olen pettynyt Venäjän tapaan. Olen opiskellutkin venäjää, mutta Venäjän sotilaallinen toiminta ei herätä luottamusta, Haglund selitti.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.