Mainos

"Puolitotuus on suurin vaalirahan ongelma"

Uusimmat juonenkäänteet yhä vain jatkuvassa vaalirahoitussotkussa saavat tavallisen äänestäjän huokaamaan: Eikö tämä ikinä lopu, mitä vielä paljastuu? Entinen kansanedustaja ja ministeri jakaa tunteen ja sanoo, että luottamus ja uskottavuus politiikkaan on mennyt.

Entinen pitkäaikainen SDP:n kansanedustaja ja ministeri Arja Alho, nykyään vapaa kirjoittaja ja tutkija Siuntiosta, toteaa, että yksittäisillä poliitikoilla ja puolueilla on nyt ajattelemisen paikka.

- Puolitotuus on suurin ongelma. Sanotaan, että ollaan julkisia ja kerrotaan kaikki ja sitten paljastuukin vielä uusia salaisuuksia. Jos joku ei älyä kysyä, ei kerrota. Luottamus ja uskottavuus poliitikkoihin on mennyt, se on selvä.

Onko demarivaikuttaja sitten vahingoniloinen, kun kohun keskiössä on jatkuvasti keskustalaisia ja kokoomuslaisia?

- En tosiaankaan! Politiikan tappiosta ei voi koskaan olla iloinen. Kyllä tämä kaksi vuotta jatkunut vaalirahaprosessi näyttäytyy minullekin aika kummallisena ja mietin, miten politiikka nousee tästä alamäestä? Alho vastaa.

- Ainakin jokaisen päättäjän pitäisi nyt ylitulkita jääviyttään ja miettiä rajojaan. Luottamuksen voi menettää äkkiä, mutta sen takaisinsaaminen ei olekaan yhtä nopeaa.

Vaalirahoituslain uudistamista pohtivalta hallitusneuvos Lauri Tarastin työryhmältä Alho odottaa selkeitä pelisääntöjä.

- Esimerkiksi Saksassa valtionyhtiöiden vaalituki ei ole suotavaa eikä kansanedustaja saa ottaa muidenkaan yritysten tukea, vaan hänen on oltava riippumaton.

Hinnalla millä hyvänsä eduskuntaan?

Alhokin on miettinyt rahaa valtaa politiikassa. Tai sanottaisiinko, että on miettinyt rahan ylivaltaa ja rahan vaikutusta ihmiseen, poliitikkoihinkin.

- Poliitikot ovat puhuneet paljon ahneudesta valtionyhtiöiden bonusten ja optioiden yhteydessä, mutta mitä muuta tämä vaalirahoitus on ollut kuin ahneutta - hinnalla millä hyvänsä eduskuntaan? Totta kai rahoitusta tarvitaan, mutta uskon yhä siihen, että poliittisella agendallakin on väliä. Nyt politiikka on tuotemarkkinointia, tavara tavaramarkkinoilla, Alho huokaa.

Itse Alho ei enää aio pyrkiä eduskuntaan, vaan jatkaa vapaana tutkijana ja kirjoittajana. Hän pyrki eduskuntaan viime vaaleissa omien sanojensa mukaan 8 500 euron vaalibudjetilla, joka koostui lähinnä yksityishenkilöiltä saaduista tuista. Yhdessä SDP:n työryhmässä hän aikoo jatkaa jäsenenä.

Alho oli kansanedustaja vuosina 1983-1999 Helsingin vaalipiiristä ja vuosina 2003-2007 Uudenmaan vaalipiiristä. Hän työskenteli myös toisena valtiovarainministerinä sekä sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 1995-1997.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.