Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ei leikkelekieltoa! Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaan

Kasviksia voi ilmestyä lautaselle myös vaivihkaa.
Kasviksia voi ilmestyä lautaselle myös vaivihkaa.Shutterstock
Julkaistu 21.11.2024 07:46

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ravitsemuskeskustelussa kannattaisi siirtyä vastakkainasettelusta uteliaisuuteen, muistuttaa kasvipohjaisen ruoan toimialayhdistyksen asiantuntija.

Marraskuun lopulla julkaistavat uudet ravitsemussuositukset ovat nousseet jo monilta osin puheenaiheeksi. Keskustelua ovat herättäneet muun muassa leikkeleiden syömisen suositeltu rajoittaminen sekä kasvisten päivittäisen määrän nostaminen 800 grammaan. Kerroimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tiistaina myös uudesta täysjyväsuosituksesta.

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että ravitsemuskeskustelussa ollaan lähdetty väärille urille. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm totesi taannoin Huomenta Suomessa, että esimerkiksi kasvissuositusta on tulkittu väärin.

Lue myös: Kasviksia jopa 800 grammaa päivässä? Mikael Fogelholm sanoo suoraan: "Ihan utopistista"

Ei määräilyä, vaan innostamista ja kannustamista

Myös Pro Vege ry:n toiminnanjohtaja Jukka Kajan lopettaisi keskusteluissa lihan ja kasvisten vastakkainasettelun .

– Keskustelun ei pitäisi pyöriä siinä, kuka vie leikkeleen kenenkin leivältä, vaan siinä, miten voimme tehdä terveellisesti syömisestä mahdollisimman vaivatonta ja herkullista.

Kajan ei sinänsä ole yllättynyt, että keskustelu on lähtenyt niin sanotusti kierroksille. Ruoka aiheuttaa ihmisissä usein tunteita. Ravitsemussuosituksia ei kuitenkaan pitäisi tulkita määräilevinä, vaan ennemmin innostavina ja kannustavina. 

– Samaan aikaan tarkoituksena on ohjata elintarvikeyritysten tuotekehitystä ja ruokapalveluiden ateriasuunnittelua. Ydinjuttu on se, että saadaan terveellisempiä ruokavalintoja juurrutettua ihmisten tapoihin – vaikka sitten huomaamatta. 

Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaan

Kajan nostaa esimerkiksi joukkoruokailun, esimerkiksi erilaiset lounasbuffetit. Ihmiset syövät sitä, mitä niissä tarjoillaan. 

– Hyvin yksinkertainen juttu: jos hyvä salaattivalikoima on ensimmäisenä linjastolla ja siellä on palkokasveja tarjolla tai salaatteihin sisällytettynä, ollaan todennäköisesti hyvällä matkalla kohti ravitsemussuositusten mukaista ateriaa jo ennen kuin on päästyy pääruokaa valitsemaan. Jos vielä seuraavana vastaan tulee innostava kasvisruoka.

Kajanin mukaan liharuoankin valitsevia voi auttaa syömään suositusten mukaan suosimalla reseptejä, joihin esimerkiksi pavut sopivat luontevasti mukaan tai sisällyttämällä esimerkiksi lihapullien massaan kasviproteiineja. Tällöin ruokavalinnasta tulee jo heti terveellisempi ja ympäristöystävällisempi.

Se mitä ravintolat, kaupat ja elintarvikeyritykset meille tarjoavat, vaikuttaa Kajanin mukaan hurjasti kulutustottumuksiimme. Tavoitteena onkin, että kasvisruoka "tavallistuisi" pikku hiljaa, eikä sitä miellettäisi minään erikoisruokavaliona.

Lue myös: "Naurettavan herkullinen" kasvislisuke 10 minuutissa – tästä saat proteiinia ja kuitua!

Uteliaasti uutta leivän päälle ja lautaselle

Leikkeleiden nouseminen ravitsemuskeskustelun keskiöön on Kajanin mukaan mielenkiintoinen ilmiö.

– Miksi juuri leikkeleet? Ylipäänsä, keskustelu on sivuraiteilla, jos ravitsemussuositukset kiteytyvät yksittäisestä tuoteryhmästä luopumiseen johtaen negatiivisuuteen. Tavoitteet terveydestä ja ympäristön hyvinvoinnista ovat kuitenkin lähtökohtaisesti positiivisia asioita. 

Kajan kertoo ymmärtävänsä, että vanhoista tottumuksista luopuminen voi olla haastavaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaupoissa on nykyään saatavilla runsaasti kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi erilaiset ravitsevat ja herkulliset hummukset ovat mainioita leivänpäällisiäkin.

Kaiken kaikkiaan Kajan haluaa kannustaa suomalaisia uteliaisuuteen ruoan suhteen.Esimerkiksi ravitsemussuosituksissakin mainittuja palkokasveja kannattaisi maistella vaikka osana maailman makuja.

– Maailma on täynnä ruokakulttuureja, joissa palkokasvit ovat olennainen osa. Siellä on aivan uskomattoman hyviä ja innostavia makumaailmoita. 

Lue myös: "Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"

Katso myös: Henri Alénin tonnikalasalaatissa maistuvat myös pavut!

8:45Henri Alén esittelee yhden lempiruoistaan – ja miten toimii vauvojen ravintola?Kokeile Alénin helppoa tonnikalasalaattia.

Lisää aiheesta:

Pavel Tahkovuori oli lihansyöjä 26 vuotta, kunnes teki täyskäännöksen – tällaisia ruokia hän nyt grillaaPro Vege vaatii: Kasvisruokapäivästä luovuttava"Vain syöty ruoka ravitsee" – miksi on niin vaikeaa syödä terveellisesti?Katoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatOnko sinullakin huonot ruokailutottumukset? Nämä ovat suomalaisten ruokavalion keskeiset haasteetRavitsemusasiantuntija huolissaan suomalaisten kasvisten syönnistä: ”Heijastuu koko kehon hyvinvointiin”
RuokaKasviksetRavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy