Pukeutumisneuvoja: Aikuinen nainen, uusiudu rohkeasti

Pukeutumisneuvoja Satu Tapola Helsingin Sokokselta kertoo vinkit aikuisen naisen tyylikkääseen pukeutumiseen.

– Pukeutumisen avainsanat ovat tyylipersoona ja mittasuhteet, ja etenkin jälkimmäiset ovat mielestäni pukeutumisessa kaiken a ja o. Ei ole väliä, onko vaate edullinen tai kallis, mutta kun mittasuhteet ovat kunnossa, niin vaate näyttää hyvältä, pukeutumisneuvoja Satu Tapola Helsingin Sokokselta kertoo.

Aikuisen naisen pukeutumisessa Tapola näkee yhden perusvirheen, mihin useimmin sorrutaan: pukeutuminen liian suuriin ja väljiin vaatteisiin.

– Yli 55-vuotiaat haluavat usein peittää itseään vähän turhaankin. Joskus jopa tulkitaan, että ollaan kokoa 44, vaikka ollaan kokoa 42. Useimmiten halutaan peittää sitä omaa keskivartaloa. Mutta kun pukeudutaan liian suurin ja peittäviin vaatteisiin, tehdään hallaa itselle ja saadaan oma vartalo näyttämään suuremmalta kuin se onkaan, Tapola muistuttaa.

Tapolan mukaan esimerkiksi o-vartalotyyppistä imartelevat ryhdikkäät materiaalit ja hyvät leikkaukset.

– Jos sellaisen vartalon omaava taas sattuu pitämään hyvin väljää tunikaa, niin se luo usein "raskausefektin", eli se tekee ihmisen suuremmaksi.

Uusiudu rohkeasti

Tapolan mukaan usein kypsään ikään ehtinyt nainen saattaa pukeutumisessaan olla jäänyt kiinni johonkin aiemmin pitkään suosimaansa vaatteeseen tai vaateleikkaukseen.

– Joskus naiset haluavat käyttää esimerkiksi mekkoja, t-paitoja tai farkkumalleja, mitkä ovat joskus toimineet. Mutta kun meillä kaikilla vartalonmalli ja -muoto muuttuvat ajan ja iän myötä, niin ehkä meille ei käykään enää samat mallit tai edes samat vaatemerkit. Silloin voi tuntua hankalalta löytää juuri itselleen sopivat ja istuvat mallit.

Tähän ilmiöön Tapolalla on hyvä ratkaisu.

– Naisten pitäisi rohkeammin uskaltaa kaupassa pyytää apua, ja kysyä, että esimerkiksi millaiset housut minulle kävisi. Kannattaa myös rohkeammin kokeilla erilaisia vaatemalleja, ja ehkä kokeilla värejä. Suomalaiset yleensä aika huonosti haluavat kokeilla värejä, tosin ilokseni olen nyt huomannut, että tänä vuonna suorastaan halutaan väriä enemmän ja enemmän.

Tapolan mukaan usein kuulee puhuttavan siitä, että musta on hyvä väri vaatteessa, kun se hoikentaa. Hänen mielestään vaatteen ei kuitenkaan aina tarvitsisi olla musta.

– Musta väri vaatteessa antaa usein vain optisen harhan hoikemmasta minästä, mutta kaikki värit hoikentavat, kun värit on valittu ihmiselle oikein. Meillä kaikilla on oma väripersoona, ja jokaiselle on olemassa sopivat omat värit. Niin sanotut "väärät värit" voivat jopa suurentaa ihmistä, Tapola selventää.

Viihdy vaatteissasi

Pukeutumisneuvojan mukaan useimmat yli 50-vuotiaat naiset sanovat, etteivät halua pukeutumiseensa mitään niin sanottua "mummo-tyyliä" ja haluavatkin pukeutua nuorekkaasti.

– Mielestäni koskaan ei ole liian vanha pukeutumaan nuorekkaasti, ja kannustankin pukeutumaan niin. Nuorekkuus ei tarkoita liian pieniä vaatteita tai kauden viimeisiä trendejä. Ainoastaan teinimuoti on sellainen, mikä ei sovi iäkkäämmälle, ja harva vanhempi nainen haluaakaan pukeutua niin, Tapola sanoo.

– Kaiken kaikkiaan vaikka ikää olisi kuinka paljon, niin on hyvä pukeutua sen mukaan, mistä itse pitää. Vaatteen leikkaukset, väri, tyyli ja henkilön persoona tekevät kokonaisuuden. Vaatteissa pitää viihtyä ja ne pitää tuntea omakseen.

Tulevan kesän juhlaan Tapola suosittelee aikuiselle naiselle jotain värikästä – ja ehkä myös naisellista.

– Nyt löytyy juhlavaatteissa todella paljon pitsikuosia. Jos omaa hyvin naisellisen tyylin, niin pitsikuosi sopii oikein hyvin. Myös värejä on tarjolla erittäin paljon.

– Mekot ovat ehdottomasti tämän kevään ja kesän juttu. Niistä löytyy hyvin erityylisiä kotelomekoista 50-luvun tyylisiin: värikkäitä ja kuviollisia, yksivärisiä, pitsisiä, raidallisia ja kukkakuoseja, kaiken kaikkiaan hyvin laidasta laitaan, Tapola kertoo.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat