Suomalainen pukeutuminen järkytti Ranskassa

Pariisissa pitkään asunut ja työskennellyt kirjeenvaihtaja Helena Petäistö tunnetaan Suomessa tyylikkäänä ja huoliteltuna pukeutujana, mutta jopa hän on onnistunut tekemään tyylimokan Ranskassa. Maassa alipukeutuminen katsotaan hyvin epäkohteliaaksi käytökseksi.

– Minäkin olen oppinut kantapään kautta, miten Ranskassa kuuluu pukeutua. Aikaisemmin luulin, että riittää, kun asu on hyvännäköinen ja muodikas. Mutta kerran erehdyin menemään erääseen työhön liittyvään iltatilaisuuteen puuvillaisessa mekossa, ja työnantajani teki heti selväksi, että sellainen ei missään nimessä sovi, Helena Petäistö muistelee Studio55.fin haastattelussa vuodelta 2010.

Hän tietää kuitenkin tapauksia, joissa on ollut kyse paljon pahemmista virhearvioinneista kuin asun materiaalivalinnasta.

Kirjeenvaihtaja kertoo suomalaisliikemiehestä, joka lomaili Rivieralla ja päätti käydä samalla tapaamassa paikallisia asiakkaitaan.

– Hän meni tapaamiseen sortseissa! Petäistö kauhistelee.

– Vaikka olisi miten kova helle tahansa, kukaan ranskalainen liikemies ei liiku työaikana ilman pukua ja kravattia. Kyseisen suomalaisen sortsiasua kauhisteltiin vielä pitkään jälkeenpäin, hän selittää.

Ei verkkareissa kaupungille

– Ranskassa töihin ja vapaa-ajalle pukeudutaan erikseen, ja maaseudulla voidaan olla vähän rennommissa vaatteissa kuin kaupungilla. Farkut käyvät vapaa-ajan kaupunkipukeutumiseen, mutta verkkareissa ei mennä edes lähikauppaan, Petäistö ohjeistaa.

Hän lisää, että farkuissakaan ei kuljeta Pariisissa miten sattuu, vaan niiden seuraksi tulee valita jokin siisti kauluspaita ja asusteeksi vaikkapa kaunis huivi.

Toinen juttu on sitten arki- ja juhlapukeutumisen erottaminen. Yllä kuvattu farkkuasu ei missään nimessä kuulu juhliin. Tällä hetkellä Suomessa lomaileva Petäistö koki hirveän järkytyksen vähän aikaa sitten eräissä juhlissa, joihin puolet vieraista saapui farkuissa.

– Leukani oli loksahtaa auki, tyylitaituri toteaa.

Pukeudu mieluummin vähän liian hienosti

– Kun suomalainen on lähdössä juhliin ja etsii kaapistaan jotakin päällepantavaa, hän valitsee sen vaatimattomimman vaihtoehdon. Ranskalainen tekee päinvastoin, Petäistö kuvailee.

Hänen mukaansa Ranskassa pukeudutaan mieluummin vähän liian hienosti kuin otetaan se riski, että saavutaan tilaisuuteen alipukeutuneena.

– Alipukeutuminen on äärimmäisen epäkohteliasta tilaisuuden isäntäväkeä kohtaan.

Studio55.fi/Elina Rantalainen

Haastattelu on julkaistu alunperin elokuussa 2010.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja