Mainos

Puigdemontin suosikista Katalonian aluejohtaja – hallitsevan puolueen edustaja uhkaa ottaa alueen Espanjan hallitaan

4:43

Katalonian alueparlamentti valitsi tänään Katalonialle uuden aluejohtajan. Parlamentti valitsi tehtävään Quim Torran niukalla enemmistöllä äänin 66-65.

Torran valinta päätti Kataloniassa vallinneen pattitilanteen.

Torran valinta päättää seitsemän kuukautta kestäneen välitilan, jona aikana Katalonialla ei ole ollut omaa hallintoa.

Espanja otti Katalonian autonomisen alueen suoraan hallintaansa lokakuussa vastatoimena Katalonian itsenäisyysjulistukselle.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont pidätettiin Saksassa tämän käytyä Suomessa.

3:31

Espanja suhtautuu epäillen

Torra on itsenäisyyden kannattaja ja kriitikot ovat kutsuneet häntä entisen aluejohtajan, Carles Puigdemontin ohjailemaksi nukkehallitsijaksi.

Puigdemont suositteli viime viikolla Torraa tehtävään, samalla kun ilmoitti, ettei itse enää aio pyrkiä aluejohtajaksi.

Puigdemont on tällä hetkellä Saksassa odottamassa maan viranomaisten päätöstä siitä, luuvutetaanko hänet Espanjaan. Häntä odottaa Espanjassa syytteet kapinoinnista ja korruptiosta. Myös monia muita itsenäisyysliikkeen johtajia vastaan on nostettu syytteitä. Saksa ei toistaiseksi ole luovuttanut häntä kapinasyytteiden perusteella, mutta nyt harkinnassa on luovutus korruptiosyytteiden perusteella.

55-vuotias Torra on ammattiltaan juristi ja journalisti.

Virkaanastujaispuheensaan Torra sanoi yhä tavoittelevansa Katalonian itsenäisyyttä ja sanoi Puigdemontin yhä olevan Katalonian oikeutettu johtaja.

Espanjan hallitus kutsui puhetta riidanhaluiseksi ja hallitsevan keskusta-oikeistolaisen Kansanpuolueen edustaja Katalonian parlamentissa varoitti, että Espanja palauttaa suoran hallinnan Madridista käsin, jos uusi hallitus ei pysy lain sallimissa rajoissa.

Päivä ollut rauhallinen Kataloniassa

Poliisi oli eristänyt parlamenttirakennuksen äänestyksen ajaksi levottomuuksien pelossa, mutta tilanne on toistaiseksi säilynyt Barcelonassa rauhallisena.

Lähde: Reuters

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.