Puhdistuvatko pyykit kylmässä vedessä?

Pesukoneet ja -aineet ovat kehittyneet pesemään aina vain tehokkaamin myös kylmällä vedellä. Esihuuhtelulla pääsee eroon hanakammista hajuhaitoista.

Jokapäiväisessä pyykinpesussa viileän veden käyttäminen on yleistä. Pesukoneet ja -aineet ovat kehittyneet sopimaan yhä tehokkaampaan kylmäpesuun kerrotaan RealSimple.com -sivulla. Kylmäpesu on toimiva vaihtoehto.

Pidä huolta, että et täytä konetta liian täyteen, etkä annostele liikaa pesuainetta.

Kylmä on toisinaan myös kuumaa vettä parempi vaihtoehto vaatteille. Esimerkiksi veri- ja hikitahrat saattavat jämähtää kiinni kankaaseen kuumassa vedessä. Kuuma vesi voi myös kutistaa ja rypistää vaatteita.

Pesukoneen käyttämästä energiasta 90 prosenttia kuluu veden lämmittämiseen. Pyykin peseminen kylmällä vedellä pienentää hiilijalanjälkeä.

Pese kuitenkin välillä myös kuumalla ohjelmalla, jotta pesukone puhdistuu pesuainejäämistä.

Hajut irti urheiluvaatteista

Synteettisistä kankaista valmistetut urheiluvaatteet saattavat kuitenkin haista kylmän pesun jälkeen. Synteettinen materiaali on taipuvainen säilömään bakteereita ja hajuja itseensä.

Mikäli urheiluvaatteet haisevat, tee vaatteille 20 minuutin esihuuhtelu kylmässä vedessä heti urheilusuorituksen jälkeen. Huuhtelu irrottaa hajuja.

Lue myös:

    Uusimmat