Kuluttajien hintaherkkyys on kasvanut, mikä näkyy muun muassa luomun myynnin laskuna.
Ruoan voimakas hinnannousu on vähitellen taittumassa, ennakoi Pellervon taloustutkimus maa- ja elintarviketalouden ennusteessaan. Tänä vuonna hinnat nousevat vielä 8,5 prosentin tahtia viime vuoteen verrattuna, mutta hintojen nousu on hidastunut alkuvuodesta. Ensi vuonna hinnat lähtevät jo noin kahden prosentin laskuun.
Muutos ei ole kuitenkaan kovin suuri, kun hinnat ovat parissa vuodessa kohonneet noin viidenneksen. Taso jää edelleen korkealle ja ennakoimattomat tekijät voivat heilauttaa kehityksen suuntaa.
– Kun on nähty tällaisia kovia nousuja, niin jos hinnat ensi vuonna laskevat kaksi prosenttia niin se ei tee kovin isoa lovea uuteen hintatasoon. Sitten tässä on vielä paljon epävarmuustekijöitä, jotka voivat heijastua raaka-aineiden hintoihin maailmanmarkkinoilla ja sitä kautta myös Suomen hintoihin, toteaa tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg STT:lle.
Hintojen nousun hidastuminen kuitenkin merkitsee, että ruoka ei tällä hetkellä enää ole merkittävä inflaatiota kiihdyttävä tekijä.
Viime talvena ruoan hintaa ja tuotantokustannuksia nosti energian ja lannoitteiden hintojen kova nousu. Nämä ovat tasaantuneet, mutta jatkossa kustannustaso koko ruokaketjussa pysyy korkeana muun muassa korkojen nousun sekä palkkaratkaisujen kautta.
Maatalouden yrittäjätuloa heikentää tänä vuonna pieneksi ja huonolaatuiseksi jäänyt sato. Suomessa viljasato jäänee PTT:n mukaan viidenneksen normaalisadon määrästä, noin 2,9 miljardiin kiloon. Märillä pelloilla korjattu sato menee tavallista suuremmalta osin rehuviljaksi.