Ennuste: Ruoka halpenee tänä ja ensi vuonna ja syitä on kaksi

Näitä valintoja yksinhuoltaja joutuu tekemään, kun ruoka kallistuu 6:30
Näitä valintoja yksinhuoltaja joutuu tekemään, kun ruoka kallistuu

Hintatietoisiksi oppineiden kuluttajien toiminta ratkaisee, helpottuuko viljelijöiden tilanne.

Pellervon taloustutkimus PTT ennakoi, että ruuan hinta laskee tänä vuonna kaksi prosenttia ja jatkaa laskuaan myös ensi vuonna. Hintatasoa painavat monien kustannusten aleneminen ja vähittäiskaupan kilpailun kiristyminen.

Ruokamarkkinat hakevat tasapainoa viime vuosien markkinashokkien jälkeen. Ruuan hinta kaupoissa kääntyi laskuun jo viime vuoden lopulla, ja kauppojen omat kampanjat ovat korostaneet suuntausta.

Toissa vuonna kustannukset nousivat dramaattisesti, mutta nyt ne ovat normalisoitumassa. Esimerkiksi lannoitteiden hinta laskee Suomessa tänä vuonna 11 prosenttia ja energian hinta 5 prosenttia.

Laskusuunnasta huolimatta tuottajahinnat pysyvät viljaa lukuun ottamatta lähitulevaisuudessa yhä viime vuosien kriisejä edeltävää aikaa korkeammalla tasolla.

Kasvihuone ja tuoretta ruokaa avaruudessa? Tältä näyttää tulevaisuuden kasvihuone 1:58
Kasvihuone ja tuoretta ruokaa avaruudessa? Tältä näyttää tulevaisuuden kasvihuone

Miten kuluttajat käyttäytyvät?

Ennusteeseen tuovat epävarmuutta yhä hintatietoisemmiksi oppineet kuluttajat. Kuluttajien reaalitulot nousevat, mutta vielä on epävarmaa, missä määrin tulojen lisäys näkyy kulutuksen kasvuna ja missä määrin säästämisenä.

– Ruuan hinnan nousu on näkynyt kulutustottumusten muutoksena, ja kuluttajista on tullut yhä hintatietoisempia, sanoo PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tiedotteessa.

Monissa tuotteissa kuluttajat ovat siirtyneet halvempiin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi kauppojen omien merkkien kysyntä on kasvanut ja luomun kysyntä hiipunut.

– Palautuuko näiden brändimerkkien ja kalliimpien lihan ruho-osien ostaminen? PTT:n vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala pohtii STT:lle.

Lisää epävarmuutta tuovat julkisen talouden sopeuttamistoimet, joista hallitus neuvottelee huhtikuun kehysriihessä. Arvonlisäveron korotukset heikentäisivät kotitalouksien ostovoimaa, ja ruuan alv-korotus hidastaisi elintarvikkeiden kuluttajahintojen laskua.

Ruokamarkkinoihin on vaikuttanut merkittävästi myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, mikä osaltaan luo epävarmuutta ennusteeseen.

Yrittäjätulo laskee

Vaikka kuluttajille ruuan halpeneminen on yleensä tervetullutta, maataloudelle asia ei ole yhtä yksinkertainen.

– Jos ruuan hinta laskee ja kysyntä ei samalla nouse, se ei tuo ruokaketjuun lisää rahavirtaa. Se ei luo myöskään edellytyksiä tuottajahintojen kohenemiselle, Kujala sanoo.

Kujala huomauttaa, että vaikka kuluttajien ostovoima on vahvistunut ja elintarviketeollisuuden näkymä on kohenemassa, maatalouden yrittäjätulo putoaa.

– Siinä mielessä viljelijän asema ei vielä tässä hetkessä näytä ainakaan kohentuvan suhteessa kaikkeen muuhun.

Tuottajahinnat sekä kotieläintuotannossa että kasvinviljelyssä ovat laskusuunnassa. Kun lisäksi kotieläintuotannon volyymi laskee, yrittäjätulo pienenee.

Lue myös:

    Uusimmat