Huomasitko? Tuotteiden hinnat muuttuivat tiistaina Alkossa

Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero 0:48 Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero
KATSO MYÖS VIDEO: Tiedätkö, mistä viinin hinta oikeasti muodostuu? Tämä on 7,5 euron ja 15 euron viinipullon ero.

Tuotteiden vähittäismyyntihinnat muuttuivat Alkossa syyskuussa perinteiseen tapaan.

Jos kävit tiistaina Alkossa, saatoit huomata suosikkituotteesi hinnan muuttuneen. Uusi Alkon hinnasto astui nimittäin voimaan tämän syksyn osalta 26. syyskuuta.

Alkon mukaan panimotuotteiden hinnat nousivat keskimäärin 0,4 prosenttia, väkevien 0,7 prosenttia, kuohuviinien 0,9 prosenttia, punaviinien 0,2 prosenttia ja valkoviinien 0,3 prosenttia. Hinta nousi 1700 tuotteella ja laski lähes 400 tuotteella.

Hinnat nousivat keskimäärin 30 senttiä

Kyseessä ei ole mikään poikkeuksellinen toimenpide, sillä tavarantoimittajat voivat tehdä Alkossa myynnissä oleviin tuotteisiin hinnoittelumuutoksia kaksi kertaa vuodessa. Normaalisti muutokset tehdään maalis- ja syyskuun lopussa.

Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen kertoo tiedotteessa hintojen nousun olleen hyvin maltillista.

– Tämän syksyn keskimääräinen tuotteen hinnannousu on 30 senttiä. Kevään hinnanmuutoksessa tuotteiden hinnat nousivat keskimäärin 1,5 prosenttia

Viime vuonna Alkossa tuotteiden hintojen nousu oli keskimäärin 2,3 prosenttia kun yleinen inflaatio oli 7,1 prosenttia.

Mistä muodostuu juoman hinta Alkossa?

Alko muistuttaa, että juomien hintoihin vaikuttaa Suomessa erityisesti verotus. Väkevissä ja oluissa alkoholijuomavero määräytyy alkoholiprosentin mukaan: mitä suurempi alkoholiprosentti tuotteella on, sitä suurempi on veron määrä. Viineissä alkoholijuomavero on sama kaikille saman pakkauskoon tuotteille alkoholiprosentista riippumatta. 

Alkon myyntikate on keskimäärin 17 prosenttia tuotteen alkoholiverollisesta hinnasta. 

Alkon Anu Koskisen mukaan tuotteiden hinnat ja hinnoittelu puhuttavat kuluttajia säännöllisesti, minkä vuoksi Alko avaakin nyt hinnoitteluaan uudella kampanjallaan. 

– Monelle on yllätys esimerkiksi se, että veron osuus juomien hinnoista on merkittävä. Esimerkiksi kymmenen euron viinipullosta 51 prosenttia, eli noin viisi euroa on veroa. Siitä Alkolle jää myyntikatetta noin 1,70 euroa

Sen sijaan 30 euron väkevän (koossa 0,7 l, alkoholiprosentti 40) juoman hinnasta 66 prosenttia, eli lähes 20 euroa, on veroa. Alkolle siitä jää myyntikatetta 3,30 euroa.

Näin hinnat voivat nousta ensi vuonna

Alkon mukaan Suomen hallituksen suunnittelema veronkorotus muuttaisi Alkon tuotteiden hintoja todennäköisesti heti vuoden 2024 alusta. Näin hinnat Alkon mukaan muuttuisivat:

alko hinnannousu
Jos hallituksen veronkorotus menee läpi, näin hinnat muuttuisivat Alkossa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat