Suomalaisten ruuankulutuksessa on tapahtumassa merkittävä käänne. Pellervon taloustutkimus (PTT) sanoo uudessa ennusteessaan, että lihan kokonaiskulutus kääntyy tänä vuonna laskuun.
Sianlihan kulutus on ollut laskussa jo pidempään, mutta PTT:n mukaan myös naudanlihan kulutus vähenee tänä vuonna ja samaan aikaan siipikarjanlihan kulutuksen kasvu pysähtyy.
– Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on ollut yksi keskeisimmistä ruokatrendeistä viime vuosina, joten kulutuksen kasvun pysähtyminen ravistelee lihamarkkinoita, PTT kirjoittaa.
Yhdeksi syyksi lihan kulutuksen vähenemiseen PTT nostaa kasvisten kulutuksen lisääntymisen ja kasvipohjaisten lihankorvikkeiden ilmestymisen kauppojen hyllyihin. PTT:n mukaan terveys- ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen kulutuspäätöksissä on kasvattanut nopeasti kasvipohjaisten tuotteiden markkinoita.
PTT:n tutkimusjohtajan Hanna Karikallion mukaan kasvisten kulutus on kasvanut voimakkaasti jo useamman vuoden ajan. Hän ei halua puhua kasvisbuumista, koska kyseessä on pidempikestoinen trendi, jossa kasvisten määrä lautasella lisääntyy.
– Nyt kun markkinoille on tullut lisäksi lihaa korvaavia kasvipohjaisia tuotteita, ne ovat tavallaan viimeinen niitti sille, että lihan kulutus kääntyy oikeasti laskuun, Karikallio sanoo STT:lle.
Pellervon taloustutkimuksen mukaan lihan kokonaiskulutus vähenee myös ensi vuonna. Karikallion mukaan on silti vielä vaikea sanoa, onko lihan menekki kääntymässä pysyvämmin laskuun.
– Voisi sanoa, että kyllä tämä jatkuu yli meidän ennusteperiodin (ensi vuotta pidemmälle), mutta tähän liittyy paljon epävarmuutta esimerkiksi kasvisten ja lihan kuluttajahintojen kehityksestä.