Koronapandemian seurauksena ruuan kulutus on siirtynyt enemmän koteihin, mikä on nostanut muun muassa jogurtin ja juuston kulutusta.
Pelot ruuan hinnan voimakkaasta noususta koronapandemian seurauksena eivät ole Suomessa toteutuneet.
Ruuan hintakehitys ollut Suomessa korona-aikana tasaisempaa kuin EU-maissa keskimäärin, ja kehitys pysyy maltillisena myös ensi vuonna, Pellervon taloustutkimus (PTT) ennustaa.
Elintarvikkeiden hinnat nousevat Suomessa tänä vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia ja ensi vuonna keskimäärin 0,5 prosenttia.
– Tänä vuonna eniten nousevat hedelmien ja marjojen hinnat. Hedelmien hintoja vetää ylöspäin muiden EU-maiden pula kausityövoimasta ja sitä kautta nousseet tuontihedelmien hinnat. Myös lihan ja vihannesten hinnat nousevat hieman keskimääräistä enemmän, sanoo vt. tutkimusjohtaja Hanna Karikallio tiedotteessa.
Myös tuottajahintojen muutokset jäävät varsin maltillisiksi.
Lue myös: Koronaepidemian synkät seuraukset Suomessa: Ruoka-avun tarve ja velkaongelmat lisääntyneet – joka neljäs sosiaalityöntekijä tyytymätön Kelaan
Jogurtin ja juuston kulutus kasvanut
Elintarviketeollisuus ei PTT:n mukaan kärsi koronakriisistä yhtä paljon kuin teollisuus keskimäärin. Koronakriisi vaikuttaa elintarviketeollisuudessa ennen kaikkea kysynnän rakenteen muuttumiseen: Ruuan kysyntä on siirtynyt ruokapalveluista vähittäiskauppaan.