Psykologi Oulun tragediasta: Hämmentävää, että asia pysyi salassa

Oulussa eilen paljastunut tapaus, jossa kerrostalon kellarista löytyi viiden vauvan ruumiit, herättää paljon kysymyksiä. Asiantuntijat ovat ymmällään siitä, miten asia on voinut pysyä tähän asti salassa.

Perusterveydenhuollon psykologien ammatillisen työryhmän puheenjohtaja, lastensuojelun parissa työskentelevä psykologi Anna-Mari Laitinen, pitää äärimmäisen hämmentävänä median kautta saatuja tietoja, joiden mukaan vauvojen tappamisesta epäilty äiti olisi vaikuttanut täysin tasapainoiselta.

- Että kukaan ei ole huomannut mitään niin, että tämä asia olisi tullut aikaisemmin ilmi. Äiti on pystynyt noin ulkoisesti elämään normaalia elämää. Yleensä syyllisyyden ja pahanolon tunteet, ahdistuksen tunteet, ne ovat niin suuria, että ne jostakin kohdasta alkavat tulla näkyviin. Mutta että hän on pystynyt tämän kaiken pitämään poissa siitä normaalielämästä, mitä hän on tämän jälkeen elänyt, Laitinen ihmettelee.

Rankoissa tilanteissa ihmisen psyykkinen vointi romahtaa Laitisen mukaan usein täysin.

- Kun tehdään jotain näin isoja, ahdistavia asioita, niin sen tunnetaakan kantaminen on sellainen, että se voi luhistaa toimintakyvyn aivan täysin. Inhimillisesti ottaen harvan toimintakyky kestää tällaista tunnetaakkaa.

Polisiin tietojen mukaan kukaan naisen lähipiiristä ei ole tiennyt raskauksista. Iltapäivälehtien tietojen mukaan ainakin osa naisen ystävistä olisi kuitenkin tiennyt raskauksista.  

Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä koko Oulun tapaus on outo ja herättää paljon kysymyksiä.

- Minun on vaikeaa ymmärtää, miten tämä kaikki on tapahtunut. Kaiken taustalla täytyy olla syvä epätoivo. Muuten ei voi tällaista tehdä, Pelkonen toteaa.

Arviointi ei ole aina helppoa

Yleisesti perheiden ongelmien havaitseminen voi Laitisen mukaan olla ammattilaisellekin vaikeaa.

-  Kuinka iso työmaa onkaan löytää kaikki ne asiat, jotka voivat vaikuttaa tilanteeseen. Ne eivät välttämättä ole mitenkään suoraan nähtävissä siinä vaiheessa, kun näitä asioita lähdetään asiakkaan kanssa miettimään. Jos on jokin yksittäinen asia, josta on huoli, niin mitä kaikkea sieltä takaa voikaan löytyä, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan neuvolatoiminnassa on lisätty viime vuosina paljon arviointia, jossa pyritään kartoittamaan koko perheen tilanne. Vauvojen surmaamisesta epäilty oululaisnainen ei ollut poliisin mukaan kuitenkaan hakeutunut neuvolan piiriin.

 - Neuvolapuolella on lisätty arviointia viime vuosina todella paljon. Periaatteessa fokus on siinä, että halutaan tunnistaa perusterveydenhuollossa nämä asiat, Laitinen sanoo ja lisää:

-  Se on sellainen isompi arviointiin liittyvä kysymys, että osataanko me sitä tehdä, onko meillä riittävästi siihen aikaa ja onko arviointia tekevillä riittävästi asiantuntemusta.

Olisiko kukaan voinut auttaa?

Aika ajoin suurten tragedioiden sattuessa Suomessa nostetaan keskusteluun yhteisöllisyyden puute ja suomalainen vaikenemisen kulttuuri. Laitisen mielestä puheissa on perää.

- Se on varmasti kyllä totta, että tänä päivänä sellaista yhteisöllisyyttä, jota ehkä joskus on ollut, meiltä nyt puuttuu.

Laitinen ei pysty arvioimaan, olisiko Oulun tapauksen kohdalla voinut olla apua siitä, että raskauksista mahdollisesti tienneet naisen ystävät olisivat aktiivisemmin ottaneet asian puheeksi.

- Tämä puheeksi ottamisen kulttuuri on kyllä sellainen, että me pelkäämme aika usein turhaan lähteä kysymään asioita itse myös ammattilaisina. Pitäisi olla rohkeutta ottaa asioita esille, jos on sellainen tunne, että on joitakin asioita, joista tulee tunnetasolla viitettä tai muuta. Se on ammatti-ihmistenkin ongelma. Saati sitten tässä yhteisössä, että uskallammeko me lähteä lähimmäisen asioita kyselemään. Kyllä sillä varmaan joissakin kohdissa voi olla merkitystä.


 

 

  

Lue myös:

    Uusimmat