Psykologi kertoo, miksi onnellisessakin parisuhteessa voi joutua petetyksi – vaikka seksielämäkin luistaisi

1:18
Kerran pettäjä, aina pettäjä? Videolla pohditaan, onko väitteessä perää.

Sosiaalipsykologi Justin Lehmiller pohtii Men’s Health -sivustolla julkaistussa kirjoituksessaan, miksi seksielämäänsä tyytyväiset ja onnelliset avioparit ajautuvat pettämään.

Ihminen voi pettää puolisoaan, vaikka rakastaisi tätä. Syy liiton ulkopuolisille suhteille saattaa löytyä esimerkiksi henkisestä etäisyydestä tai epäsuhtaisista seksihaluista. Aina pettäminen ei kuitenkaan liity itse parisuhteeseen.

Onnellisissakin avioliitoissa petetään

Vuonna 2018 ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin hieman yllättäen, että avioseksiinsä tyytyväisimmät henkilöt pettivät puolisoaan todennäköisemmin kuin tyytymättömät. Floridan osavaltionyliopiston tutkijat pohtivat, että syy voi olla suhtautumisessa seksiin ja sen etsimiseen. Ihminen siis saattaa pettää yksinkertaisesti siitä syystä, että hän on kiinnostunut seksistä ja uusista seksuaalisista kokemuksista.

Väitöskirjassaan salaisiin suhteisiin perehtynyt yhdysvaltalainen sosiaalipsykologi Justin Lehmiller on kuullut ihmisiltä paljon samanlaisia tarinoita. Onnellisissakin avioliitoissa voi joutua petetyksi. 

Lehmiller kertoo esimerkin eräästä aviomiehestä, joka oli onnellisessa parisuhteessa, jossa seksi oli säännöllistä. Mitä enemmän mies harrasti seksiä kumppaninsa kanssa, sitä enemmän hänen libidonsa kasvoi ja hän halusi seksiä myös muiden naisten kanssa. Toisessa esimerkissään Lehmiller kertoo ihanteellisessa avioliitossa elävän naisen pettäneen miestään, jota aidosti rakasti, huoltomiehen kanssa.

Identiteettikriisi ja ahdistus voivat saada pettämään

Pettäminen hyvästä parisuhteesta huolimatta voi johtua myös toisen osapuolen identiteettikriisistä ja tarpeesta tutkiskella itseään tai halusta rikkoa sääntöjä. 

Monesti pettämisen taustalla on myös piilevää ahdistusta, sanoo seksiin ja parisuhteeseen erikoistunut psykoterapeutti Arva Bensaheb. Seksi suhteen ulkopuolisten ihmisten kanssa saattaa tuoda hetkellistä helpotuksen tunnetta ja saada ihmisen tuntemaan olevansa elossa. Pettäjä saattaa etsiä suhteistaan nuoruuden huumaa tai menetettyjä mahdollisuuksia. 

Pettäminen ei siis aina ole merkki parisuhdeongelmista eikä ”täydellinen” parisuhde välttämättä suojaa liiton ulkopuolisilta suhteilta. Jos huomaa haluavansa muitakin kuin omaa rakastaan tai on jo sortunut pettämään, kannattaa kenties puhua terapeutin kanssa, miksi näin on käynyt.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja