PS: Luomumunat voivat yllättää kuluttajan pahanpäiväisesti

Kaupassa myytävistä luomukananmunista voi kuoriutua kotioloissa oikeita tipuja, kertoo Pohjolan Sanomat.

Tiesitkö, että kaupoissa myytävistä kananmunista voi nykyään kuoriutua oikeita tipuja? Pohjolan Sanomien mukaan tämä tieto tulee monelle, hedelmättömiin kaupan muniin tottuneelle kuluttajalle yllätyksenä. Kaupoissa myytävät luomumunat saattavat olla tavallisista häkkikanaloiden munista poiketen hedelmöittyneitä. Tämä johtuu siitä, että luonnonmukaisesti kasvatetut kanat tepastelevat kanalassa vapaana kukkojen kanssa, jolloin parittelu on mahdollista.

– Se on sitä luonnonmukaista käyttäytymistä, kertoo kotieläinasiantuntija Ulla-Maija Leskinen Etelä-Pohjanmaan Pro Agria -keskuksesta Pohjolan Sanomille.

Lehden mukaan luomumunien alkio voi kehittyä kotona itsestään, jos lämpötila nousee yli 22 asteen. Huoneenlämpö ei yleensä riitä, mutta auringonvalo saa alkion melko varmasti kasvamaan. Alkion kehitys on pakkaamoyritys Munax Oy:n Juha Vennon mukaan erittäin nopeaa varsinkin alkuvaiheessa. Vennon mukaan munaan voi kehittyä paljain silmin erottuva tipunalku jo muutamassa päivässä

– Kun munasta löytyy alkio, on kuluttajapalaute suunnilleen sellaista, että löytäjä on menettänyt kolmen vuoden yöunet, Venno kertoo.

Pohjolan Sanomien sivuilla näkyvässä videossa kemiläinen ylioppilas Maria Jokinen kertoo, miten luomumunien hautominen onnistui netistä ostetulla hautomakoneella. Kuudesta Pirkka-munasta yksi kehittyi tipuksi asti.

Studio55.fi:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja