Mainos

Protestit jatkuvat Nepalissa

Demokratiaa vaativat puolueet lupaavat jatkaa protesteja Nepalissa.

Väkivaltaiset kuninkaan vastaiset mielenosoitukset ovat tänään levinneeteri puolille Nepalia. Tuhannet mielenosoittajat uhmasivat ulkonaliikkumiskieltoa ja ottivat yhteen poliisien kanssa, jolloin yksi mielenosoittaja sai surmansa. Satoja mielenosoittajia on pidätetty.

Nepalin seitsemän poliittisen puolueen julistaman yleislakon oli määrä kestää torstaista sunnuntaihin. Puolueet ilmoittivat kuitenkin tänään illalla, että lakkoa ja mielenosoituksia aiotaan jatkaa tulevalla viikolla. Puolueet painostavat kuningas Gyanendraa luopumaan yksinvallasta ja palauttamaan maahan demokratian.

- Nelipäiväinen maanlaajuinen yleislakko oli valtava menestys. Huomisesta lähtien jatkuvat mielenosoitukset perustuslain vastaista ja itsevaltaista hallintoa vastaan Kathmandussa ja muualla maassa, puolueet sanoivat lausunnossaan.

Poliisit ampuivat kumiluoteja ja käyttivät kyynelkaasua mielenosoitusten hajottamiseksi. Benepassa noin 30 kilometrin päässä pääkaupungista poliisi ampui yhden mielenosoittajan, kun ihmiset yrittivät tunkeutua poliisiasemalle, kertoi sisäministeriön edustaja. Kyseessä oli kolmas yleislakon aikainen kuolonuhri.

Kuningas keskitti viime vuonna kaiken hallintovallan itselleen, koska poliittiset puolueet eivät hänen mukaansa pystyneet kukistamaan maolaisten sissien kapinointia. Myös sissit ilmoittivat tänään julkaistussa lausunnossa aikovansa lisätä painostusta kuningasta vastaan. Sissien aikomuksena on ottaa hallintaan valtateitä ja hajottaa kuninkaallista perhettä kuvaavia patsaita.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.