Mainos

Professori Rinne sai syytteet törkeistä petoksista

Tutkimusrahojen väärinkäytöstä epäillyn Turun yliopiston entisen neurologian professorin Urpo Rinteen rahasotkujen selvittely alkoi tänään ns. suullisella valmistelulla Turun käräjäoikeudessa.

Syyttäjä väittää Rinteen ohjanneen kaikkiaan kuudentoista eri lääketutkimuksen varoja omille tileilleen Suomessa ja Sveitsissä. Syyttäjänä toimiva Kuopion kihlakunnansyyttäjä Jarmo Toivola vaatii Rinteelle rangaistusta mm. virassa tehdyistä törkeistä petoksista, törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä törkeästä veropetoksesta. Rinteen epäillään aiheuttaneen mm. Turun yliopistolle 7,22 miljoonan euron (42,9 miljoonaa markkaa) vahingot.

Rinne teki sekä suomalaisten että ulkomaisten lääketehtaiden tilaamia tutkimuksia Turun yliopistollisessa keskussairaalassa pääasiassa vuosina 1991-1998. Hän selvitti erikoisesti Alzheimerin taudissa ja Parkinsonin taudissa käytettävää lääkitystä.

Syyttäjän mukaan Rinne oli erehdyttänyt lääketehtaita tekemään tutkimussopimuksia itsensä kanssa, vaikka sopijaosapuolena olisi pitänyt olla Turun yliopisto. Lisäksi sovitut varat ohjattiin Rinteen omille tileille. Joitakin sopimuksista ei tehty lainkaan kirjallisesti.

Varoja maksettiin Rinteelle usein mm. Saksan markkoina käteisenä tai Englannin puntina shekkeinä. Hänellä oli ollut käytössään noin 180 tiliä Suomessa ja Sveitsissä. Ainoastaan Rinteellä oli käyttöoikeus näihin tileihin.

"Ohjeet tulkinnanvaraisia"

Rinteen syyteluettelossa on myös törkeä veropetos. Hänen väitetään salanneen veroilmoituksissaan verotettavaa tuloaan. Lounais-Suomen verovirasto vaatiikin Rinteeltä lähes 300 000 euron (lähes 1,7 miljoonaa markkaa) suuruista vältettyä veroa.

Neurologiasäätiö karhuaa Rinteeltä lähes 135 000 euron (lähes 800 000 markkaa) suuruista summaa. Se katsoo, että Rinne ei ole käyttänyt testamenttilahjoituksella saatua yhdistyksen summaa lahjoittajan edellyttämällä tavalla Parkinsonin taudin tutkimiseen.

Tänään oikeudessa keskityttiin etsimään osapuolten välillä olevia riidattomia ja riitakohteita. Osapuolet olivat periaatteessa yhtä mieltä liki kaikista syytteissä esitetyistä tapahtumista. Rinne kiisti kuitenkin lähes kaikki saamansa syytteet. Hän väitti suuren osan niistä olevan jo vanhentuneita. Joidenkin osalta hän kiisti tahallisuuden mutta myönsi tuottamuksellisuuden.

Rinne korosti myös, että Turun yliopiston ohjeet olivat tutkimustoimintaan liittyvissä asioissa hyvin tulkinnanvaraisia. Hän katsoi menetelleensä yleisen toimintatavan ja yliopiston ohjeitten mukaisesti.

Lisäksi Rinne väitti, että hänen omat rahansa ja tutkimusrahat eivät ole koskaan olleet pienimmässäkään määrin keskenään sekaisin. Hän muistuttikin antaneensa jo viime kesällä vapaaehtoisesti 10,58 miljoonan euron (62,90 miljoonaa markkaa) suuruisen vakuustalletuksen, josta voidaan korvata kaikille osapuolille heidän kärsimänsä vahingot.

Jutun varsinainen pääkäsittely alkaa 19. marraskuuta Turun käräjäoikeudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.