Mainos

Professori: Auerin kodin kuuntelu ongelmallista

Ulvilan murhajutun poliisitutkinnan suunta muuttui vuonna 2009, kun vuonna 2006 murhatun Jukka Lahden leskeä Anneli Aueria alettiin epäillä miehensä murhasta. Auerin perheeseen kohdistettiin peitetoimintaa, ja myös perheen kotia kuunneltiin.

Perhe oli asettunut asumaan Turun seudulle Ulvilan tapahtumien jälkeen.

– Se tuntui todella inhottavalta, kun selvisi, että kaikki tää meidän elämä, mikä ei millään tavalla kuulu poliiseille, että sitä on salakuunneltu, Auer kertoo MTV3 Uutisen erikoishaastattelussa.

Oikeudessa kävi ilmi, että tieto kodin kuuntelusta järkytti erityisesti perheen vanhinta tytärtä.

Syyttäjä esittää korkeimmalle oikeudelle (KKO) uutena valituslupaperusteena uutta tilakuuntelulla saatua keskustelua. Siinä Auer keskustelee vanhimman tyttärensä kanssa. Nauhalla Auer sanoo vanhimmalle tyttärelleen, että "poliisit eivät tiedät sitä mitä me tiedetään".

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää kodin kuuntelua ongelmallisena lasten kannalta. Lapsilla on lähisukulaisina kieltäytymisoikeus eli heidän ei tarvitse antaa mitään lausumaa asiassa.

– On olemassa se riski, että lasten kuuntelusta saadaan tutkintaan vihjeitä tai sellaisia seikkoja, jotka viittaavat äidin syyllisyyteen ja juuri siinä on ongelma. On riski, että kieltäytymisoikeutta tosiasiassa pystytään kiertämään kuuntelulla, Tolvanen sanoo.

Auerin perheen elämään soluttautunut Seppo Mäkelä oli tiiviisti mukana Auerin perheen elämässä useiden kuukausien ajan vuonna 2009.Tolvasen mukaan peitetoiminnan kohdistamisessa lapsiin on otettu suuria riskejä.

– Lapsethan ovat asianomaisia, eli rikoksen uhrit ovat lapsia. Heillä on kotirauhan suoja, heillä on intimiteettisuoja. Tässähän on riski, että näitä kaikkia heidän oikeuksiaan loukataan. Minusta se on äärimmäisen ongelmallista, arvioi professori Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Anneli Auerilla ja vuonna 2006 murhatulla Jukka Lahdella on neljä lasta. Perheenisän surmahetkellä vuonna 2006 vanhin oli 9-vuotias, nuorin vain kaksivuotias.

Soluttautuja-Sepon kanssa kylpylöissä

Anneli Auer kertoo, että myös hänen lapsensa ehtivät kiintyä Auerin poikaystäväksi luultuun Seppoon.

– Ei hän varsinaisesti pyrkinyt olemaan lasten kanssa tekemisissä. Mutta eihän sitä voi välttää, sillä lapset olivat aina minun kanssani. Kävimme kylpylöissä, kerran kävimme rannalla kaikki yhdessä ja syömässä kävimme. Kyllä hän muodostui myös lapsille läheiseksi, ja lapset tykkäsivät hänestä. He tulivat toimeen etenkin minun vanhimman poikani kanssa, ja varsinkin hän oli jälkeenpäin tosi pettynyt, Auer kertoo MTV3:n erikoishaastattelussa.

Peitetoiminnan osalta nykyinen esitutkinta- ja pakkokeinolaki on professori Tolvasen mukaan hyvin tulkinnanvarainen. Vuonna 2014 voimaan tulevassa uudessa laissa ei enää vastaavaa peitetoimintaa sallita.

Anneli Auer MTV3:n erikoishaastattelussa nähdään kokonaisuudessaan klo 20 alkavassa 45 minuuttia -ohjelmassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.