Mainos

Prodi ei halua EU-presidenttiä

EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi esitteli tänään ehdotuksensa unionin perustuslaiksi. Hän ei halua unionille omaa presidenttiä.

EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi esitteli tänään oman ehdotuksena unionin perustuslaiksi. Esitys oli yllättäen jo kirjoitettu perustuslakitekstin muotoon.

Prodin ehdotuksen sanotaan olevan riittävän kattava korvaamaan kaikki aiemmat perussopimukset, joiden pohjalta Eu nyt toimii.

Prodi ei halua EU-presidenttiä

Romano Prodi arvosteli esitystä, jonka mukaan Euroopan unionin pitäisi saada presidentti. Prodin mukaan presidentti aiheuttaisi enemmän ongelmia kuin hyötyjä.

-Ja mitä tekisi presidentti muina 360 päivänä vuodessa, kun ei järjestetä EU:n huippukokousta tai George W. Bush ei soita, Prodi kysyi Brysselissä.

Prodin mukaan presidentti saattaisi vahvistaa unionin työn jatkuvuutta ja näkyvyyttä, mutta loitontaisi jäsenmaita eurooppalaisesta yhteistyöstä. Hänen mielestään lisäksi on epäselvää, kuka presidentin valitsee ja kenelle hän olisi vastuussa.

Vastapainoksi Prodi korosti komission kantaa, jonka mukaan EU:n pitäisi saada vahva ja näkyvä ulkoministeri. Se luotaisiin yhdistämällä EU:n korkean edustajan Javier Solanan ja ulkosuhdekomissaari Chris Pattenin tehtävät.

EU:lle presidenttiä ajavat lähinnä suuret jäsenmaat Britannia ja Ranska.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.