Mainos

Primakov ja Talbott Barentsin neuvoston kokoukseen

Viidentoista maan ulkoministereitä ja diplomaatteja kerääntyi tänään Luulajaan Pohjois-Ruotsiin. Kaksi päivää jatkuvassa Barentsin neuvoston kokouksessa keskustellaan Murmanskin alueen ydin- ja ympäristöjätteiden siivoamisesta. Kokouksella on kuitenkin myös suurpoliittinen ulottuvuus: sekä Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov että Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Strobe Talbott ovat mukana.

Tämä on ensimmäinen Venäjän ja Yhdysvaltojen korkean tason tapaaminen tänä vuonna. Irakin kriisi uhkaa juuri nyt puhjeta uudelleen liekkeihin. Primakov on aiemmin useita kertoja tarttunut asioihin estääkseen avoimet vihollisuudet. Viimeksi näin kävi syksyllä kun hän tapasi Yhdysvaltojen ulkoministerin Madeleine Albrightin Genevessä.

Kun kiista YK:n asetarkastuksista nyt uhkaa ryöstäytyä uudeksi välienselvittelyksi, on vaikea nähdä, kuinka Primakov ja Talbott voisivat välttää Irakista keskustelemisen. Primakovin ja Talbottin arvellaan ottavan esille myös Baltian asiat sekä maitten kahdenväliset kysymykset.

Barentsin neuvoston ulkoministerikokous on nyt koolla viidettä kertaa. Kokouksen päätteeksi on määrä antaa "Luulajan julistus". Barentsin alueen yhteistyö käynnistyi Norjan aloitteesta 1993. Yhteistyön liikkeellepanevina voimina ovat olleet Norja, Suomi ja jossakin suhteissa myös Ruotsi. Neuvoston työ on herättänyt myös kansainvälistä huomiota. Yhdysvalloista osallistuu apulaisulkoministeri Talbott, EU:sta komissaari Hans van den Broekin ja mukana on myös EU:n puheenjohtajamaan Britannian apulaisulkoministeri Colin Budd.

Barentsin asiat kiinnostavat erityisesti myös Kanadaa, Luulajassa on tarkkailijana maan ulkoministeri Lloyd Axworthy. Edustajia ovat lisäksi lähettäneet Hollanti, Ranska, Italia, Hollanti, Puola ja Saksa.

Laajaan kansainväliseen mielenkiintoon on useitakin syitä. Yksi on se, että Murmanskin ydinjätteet ovat riski myös muulle maailmalle. Radioaktiivisten vuotojen vaara herättää huolestusta ulkomailla, ja Barentsin alueen ympäristövauriot ovat hälyttäviä. Yksi on on myös se, että venäläisellä Barentsin alueella on huomattavia luonnonrikkauksia: mineraaleja, kaasua ja öljyä.

Ruotsalaiset diplomaatit ovat korostaneet kokouksen alla lisäksi, että taloudellisella yhteistyöllä on myös turvallisuuspoliittista merkitystä. "Yhteistyö on turvallisuutta" onkin yksi Luulajan perusteemoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.