Onko Venäjällä alkanut sisällissota? Pekka Toveri vastaa – "Prigozhin tietää kohtalonsa"

Wagner-pomo Prigozhin noussut aseelliseen kapinaan Venäjää vastaan – Pekka Toveri kertoo, mistä on kyse 15:24
Katso video: Näin puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri kertoo Prigozhinin kapinan mahdollisuuksista

Wagner-joukot ovat avoimessa kapinassa Rostovin alueella, ja tilanne on sekava. Putin on ilmoittanut asevoimien eliminoivan kapinoijat.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin vannoo kaatavansa Venäjän sotilasjohdon. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan ilmaisi lauantaina puheessaan, että kapinoijat eliminoidaan. 

On mahdollista, että ennennäkemätön tilanne saattaa eskaloitua jopa sisällissodaksi Venäjällä. MTV Uutiset kysyi Puolustusvoimien entiseltä tiedustelupäälliköltä Pekka Toverilta, mitä Venäjällä nyt tapahtuu. 

– Kuva ei ole vielä täysin selvä, mutta se on selvää että kyseessä on suurin Putinin vallan kyseenalaistaminen hänen valtakaudellaan, Toveri sanoi MTV Uutisille lauantaina aamupäivällä.

Wagnerin joukot ovat toistaiseksi ottaneet haltuun vahvistetusti Donin Rostovin kaupungin, joka on merkittävä sotilaallinen keskus. Siellä sijaitsee muun muassa Venäjän asevoimien eteläisen sotilaspiirin päämaja, joka johtaa sotaa Ukrainassa.

Tältä tilanne näyttää Wagnerin valtaamassa Rostovissa 1:18
Katso video: Tältä tilanne näyttää Wagnerin valtaamassa Donin Rostovissa.

Kaikki tai ei mitään

Toverin mukaan Wagnerin toimet eivät vielä ole kyseenalaistaneet Putinin henkilökohtaista valtaa, vaan Venäjän asevoimia. Hänen mukaansa Prigozhinilla ei ole enää vaihtoehtoja.

– Vastakkainasettelu asevoimien kanssa on jatkunut kuukausia ja kiihtynyt, ja sitten tuli vaatimus että Wagnerin pitäisi alistua puolustusministeriön johtoon. Jos näin kävisi, niin Prigozhinilla ei olisi jäljellä mitään, joten tämä on kaikki tai ei mitään -ratkaisu. 

Prigozhin on videoissaan sanonut menevänsä loppuun saakka asevoimien syrjäyttämiseksi. Toveri uskoo, että mikäli joukot pysyvät uskollisina Wagnerille, niin tilanne voi äityä taisteluksi.

– Prigozhinillä on muutamia kymmeniä tuhansia sotilaita, mutta Venäjän sisäisen turvallisuuden joukot ovat melkein kaksinkertaiset asevoimiin nähden, ja näiden tärkein nyrkki on kansalliskaarti, jossa on yli 300 000 raskaasti aseistettua sotilasta. 

Toverin mukaan näitä joukkoja ei ole juuri käytetty Ukrainan sodassa, joten niistä olisi merkittävä vastus Wagnerille. Taistelusta tulisi Toverin mukaan iso ja verinen, mutta hän ei usko Prigozhinin mahdollisuuksiin.

– Avainkysymys on, mitä johtajat tekevät. Jos sotilasjohtajat lähtevät Putinin taakse, kuten uskon, niin en jaksa uskoa Prigozhinin mahdollisuuksiin. 

Toveri kertoo, että Putin on rakentanut sisäisen turvallisuuden järjestelmää vuosikausia pysyäkseen vallassa. 

– Uskoisin, että valtaosa joukoista pysyy hänen takanaan, jos hän osoittaa päättäväisyyttä. 

Onko käynnissä sisällissota?

Uusimpien tietojen mukaan Wagnerin joukot ovat vallaneet Voronezhin kaupungin, joka sijaitsee 500 kilometrin päässä Moskovasta. Onko tilanne äitymässä sisällissodaksi, vai onko se sitä kenties jo?

– On tietoja, että Wagner on ampunut muutamia asevoimien koptereita alas, mutta muuten aseellisia taisteluita ei ole toistaiseksi käyty. Sen uhka on kuitenkin merkittävä ja tilanne voi puhjeta hyvinkin herkästi [täysimittaiseksi taisteluksi].

"Prigozhin tietää kohtalonsa"

Toveri kertoo, että Prighozin varmasti tietää hänen päivänsä olevan luetut, jos jää vangiksi. Venäjällä ei ole käytössä toistaiseksi kuolemantuomiota, mutta vankilaolot ovat ankarat.

– Hän tietää kohtalonsa: joko hän taistelee loppuun asti tai pakenee maasta – hänellä on mittavat määrät varoja ja joukkoja muun muassa Afrikassa.

Katso Pekka Toverin koko haastattelu ylläolevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat