Setan rantajuhlissa Jyväskylässä väkivaltainen hyökkäys – mies kävi ihmisten päälle, puri ja huusi vihaavansa homoja

6:38
Lauantaina ympäri maata järjestettiin Pride-tapahtumia sukupuolivähemmistöjen oikeuksien ajamiseksi.

Setan järjestämissä rantajuhlissa Kivelänrannalla Jyväskylässä tapahtui myöhään lauantai-iltana väkivaltainen hyökkäys. Nuori mies saapui rannalle ja alkoi käyttäytyä juhlijoita kohtaan aggressiivisesti. Jyväskylän Setan puheenjohtaja Petri Janhunen kertoo olevansa järkyttynyt tilanteesta.

– Nuori mies tuli rannalle ja pyöri samoissa tiloissa hetken aikaa. Hän ei vaikuttanut mitenkään uhkaavalta eikä hänellä näyttänyt olevan mitään meitä vastaan. Pian hän tuli istumaan yhteen seurueeseen ja juttelemaan. Tässä vaiheessa lähdin saunaan, Petri Janhunen kertoo.

Nuori mies istui seurueessa ja nojasi viereisen naisen syliin. Nainen pyysi miestä lopettamaan ja poistumaan tilanteesta. Mies vastasi torjuntaan väkivaltaisesti ja puri seurueessa ollutta toista henkilöä. Samalla hän huusi vihaavansa homoja.

Janhusen ystävä juoksi saunaan ja pyysi häntä nopeasti paikalle.

– Syöksyin saunasta, hyvä, että ehdin pyyhkeen nykäistä, Janhunen sanoo.

Janhunen meni tilanteeseen väliin ja huusi hyökkääjää lopettamaan välittömästi. Toinen seurueen jäsenistä soitti hätäkeskukseen.

– Sanoin muille, että henkilöä ei saa päästää karkuun, ja poliisi on tulossa. Hän kävi ihmisten päälle ja siinä vaiheessa saimme laitettua hänet maahan.

– Minullakin on järjestyksenvalvojan kortti ja tiedän, miten tällaiset tapaukset saadaan hallintaan, mutta se ei meinannut onnistunua, Janhunen sanoo.

Mies jatkoi tilanteessa olleen toisen henkilön puremista. Järjestäjät saivat kuitenkin tilanteen nopeasti hallintaansa ja poliisi otti saavuttuaan henkilön haltuunsa. 

– Hyökkäys täyttää viharikoksen kriteerit, koska se kohdistuu seksuaalivähemmistöön, Janhunen sanoo.

– Puremia saaneet henkilöt lähtivät päivystykseen sen jälkeen, kun ambulanssissa oli tarkastettu pahimmat vammat.

"Vihalle ei saa antaa tilaa"

Janhunen näki tärkeäksi käsitellä tilanne saman tien seurueen kanssa rannalla. Hän kokosi ihmiset yhteen ja kävi tilanteenkulun läpi.

– Kerroin paikalla olevan kolme Setan hallituksen jäsentä, jotka antavat apua tarvittaessa. Pyysin ihmisiä juttelemaan, etteivät he jäisi yksin. Ihmiset halasivat toisiaan ja jotkut itkivät, Janhunen kertoo.

– Päätimme yhteisen käsittelyn jälkeen jatkaa iltaa rannalla. Vihalle ei saa antaa tilaa.

Janhunen jakoi Kriisikeskus Mobilen yhteystiedot seurueen jäsenille ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi hän soitti osalle paikalle olleista ihmiset läpi sunnuntaina.

– Olen vastaavia tapahtumia järjestänyt kymmenen vuotta ja tämä on ensimmäinen kerta, että seurueeseen hyökätään väkivaltaisesti. Tämä ei saa kuitenkaan estää meitä järjestämästä tulevia juhlia, Janhunen sanoo.

Janhusen mielestä tapaus osoittaa Pridelle olevan edelleen tarvetta.

– Priden näkyvyys on tärkeää, jottei tällainen tapaus uusiutuisi. Meidän ei pidä eikä tarvitse hyväksyä vihaa riippumatta keneen se kohdistuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja