Potkut huonolle johtajalle!

Keskustelu suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta on tapetilla. Lääkäri Antti Heikkilän mukaan suuri osa kärsimyksestä johtuu siitä, että maastamme puuttuu toimiva johtajuus.

Koulukiusaaminen on räjähtämässä käsiin. Kiusaajat harjoittavat toimintaansa myös työpaikoilla. Antti Heikkilä on seurannut tuskastuneena uutisointia suomalaisen hyvinvoinnin tasosta ja tulevaisuuden haasteista.

Tuoreimpana lääkärin huomion kiinnitti filosofi Pekka Himasen Kukoistus-raportissa esittämät visiot siitä, miten Suomi kehittää depressioon tehokkaan, kokonaisvaltaisen hoitomuodon vuoteen 2020 mennessä.

− Protestoin jyrkästi tällaisia pikakikkoja! Tässä haetaan patenttiratkaisua, vaikka masennuksen taustalla on lukuisia eri syitä. On vaarallista, jos ihmiset tuudittautuvat tällaisiin ideoihin, Heikkilä kritisoi.

− Hän (Pekka Himanen) ei tajua yhtään mihin depressio liittyy. Filosofeilla ei ole käsitystä sairauden mekanismeista, Heikkilä lisää.

Vastuu on johtajalla

Heikkilä näkee masentuneen kansan kärsimyksen taustalla selkeän ongelman: toimivan johtajuuden puutteen.

− Johtajan tehtävä on huolehtia siitä, että asiat hoidetaan oikein. Hänen tulee ymmärtää, että joitain ihmisiä täytyy suojella itseltään tai muilta. Kiusaaminen kukoistaa kouluissa ja työpaikoilla siksi, ettei johtajuus toimi.

Hektinen, rahan perässä kulkeva systeemi aiheuttaa sen, narsistit ja muut luonnehäiriöiset pääsevät helposti johtaviin asemiin. Heikkilä perää suoraa toimintaa ongelmien ratkaisemiseksi.

− Huono johtaja on erotettava, ja tilalle palkattava ihmisiä, jotka hallitsevat asian. Suomessa tämä on ollut tabuaihe. Systeemi menee nurin, jos muutosta ei tule, Heikkilä toteaa.

Onneksi positiivisiakin esimerkkejä esiintyy aika ajoin. Heikkilä on seurannut tyytyväisenä Finnairin uuden toimitusjohtajan Mika Vehviläisen toimia. Hän kiinnitti ensi töikseen huomion yhtiön henkilöstöjohtamisen huonoon tasoon.

− Toinen esimerkki hyvästä johtamisesta on armeija. Siellä kuri ja järjestys vielä toimivat.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja