Porsaanliha maistuu säännöllisesti lähes jokaiselle suomalaiselle, kertoo tuore tutkimus. Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo syövänsä porsaanlihaa vähintään kerran viikossa.
Lihalehden, Satafoodin ja Suomen Rehun teettämän tutkimuksen mukaan miehet syövät porsaanlihaa merkittävästi enemmän kuin naiset, ja nuoret selvästi enemmän kuin vanhemmat ikäryhmät. Lapsiperheiden ruokalistalta porsaanlihaa löytyy useammin kuin aikuistalouksissa, ja muualla maassa se maistuu jonkin verran paremmin kuin pääkaupunkiseudulla.
Toiveena maukkaus ja mureus
Tutkimuksen mukaan suomalaiskuluttajat toivovat porsaanlihalta erityisesti maukkautta, mureutta, vähärasvaisuutta, edullisuutta, turvallisuutta, kotimaisuutta ja helppokäyttöisyyttä. Gallup Kanavalla toteutettuun tutkimukseen vastasi lokakuussa 1 300 suomalaista.
Omenaiset possunnoisetit
Porsaan sisäfileestä valmistuu herkullisia noisetteja. Tee noiseteille omenainen kastike, jossa käytät valmista kastikepohjaa. Lihaisa gourmetateria valmistuu hetkessä ja helposti!
500 g possunsisäfileetä
seranon tai parmankinkkua
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
Kastike:
1 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1-2 kuorittua omenaa raastettuna
3 tl hienonnettua inkivääriä
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
1 rkl sitruunanmehu puristettuna
2 dl demi glasea, ruskea kastikepohja jota saa kaupasta
2 dl kuohukermaa
Poista possunfileestä kalvot. Leikkaa filee kahdeksaan tasakokoiseen palaan. Painele rystysillä palat ohuemmiksi. Mausta suolalla sekä pippurilla. Muotoile noisetit pyöreiksi ja kiedo ympärille kinkkuviipale ja laita puiseen varrastikkuun. Paista kummaltakin puolelta kuumalla pannulla noin kolme-neljä minuuttia tai kunnes liha on kypsää.
Kuullota öljyssä sipuli. Lisää raastettu omena ja inkivääri. Kuullota hieman ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon sitruunanmehu, demi glase ja kerma. Keitä noin 10 minuuttia kunnes kastike hieman sakenee. Tarjoa riisin, pastan tai perunoiden kera.
Oliivi-pestokuorrutettua possua
Herkullisen porsaan sisäfileen kruunaavat italialaiset maut oliivi ja pesto. Esimerkiksi salaatin seurassa viihtyvää possua voi nauttia niin kylmänä kuin lämpimänäkin.
600 g porsaan sisäfileetä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
vastajauhettua mustapippuria
Oliivi-pestotahna:
1 dl hienonnettuja oliiveja
3 rkl pestotahnaa
3 rkl parmesaanijuustoa raasteena
Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista.
Sekoita oliivi-pestotahnan ainekset keskenään.
Poista terävällä veitsellä kalvot possufileistä. Ruskista pinta oliiviöljyssä kauniin ruskeaksi. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Muista huomioida, että oliivi-pestotahna on suolaista.
Sivele tahna fileiden päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia fileen koosta riippuen, kunnes filee on kypsä. Anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Viipaloi salaatin ainekset lautasille tai tarjoiluastiaan ja valuta salaatin päälle hieman oliiviöljyä. Viipaloi liha ja aseta se salaatin päälle.
Oliivi-pestokuorrutettu possu sopii hyvin myös kylmäksi alkuruoaksi tai
Possunkyljykset tomaattipastan kera
Sami Garamin kyljysten kanssa voi tarjoilla tomaattista pastaa ja raikasta salaattia.
Possunkyljykset:
4 porsaankyljystä
vehnäjauhoja
suolaa
4 tomaattia
öljyä paistamiseen
Tomaattipasta:
500 g pastaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 tomaattia
oreganoa
Pyöräytä kyljykset vehnäjauhossa ja paista ne molemmin puolin. Viipaloi tai lohko tomaatit ja asettele ne kyljysten päälle. Nosta kypsymään 180-asteiseen uuniin noin vartiksi ja anna vetäytyä kannen alla vielä tovi.
Keitä pasta puolikypsäksi. Kuumenna kattila ja kuullota tomaattipyreetä öljyssä. Lisää paloitellut tomaatit ja pastat ja sekoita hyvin. Mausta lopuksi oreganolla.
Teksti ja kuvat: MTV3
Uusimmat
-
07:46
Guatemalassa ratsia Pelastakaa Lapset -järjestön toimistoon – oikeusministeriön mukaan tapaus liittyy epäiltyihin lasten hyväksikäyttötapauksiin
-
07:45
Älä tee tätä säilytysvirhettä talvivaatteiden kanssa
-
07:39
Outo näky kaukalon yllä hämmensi MM-kisoissa Espoossa – "Katsoin varmaan 100 kertaa"
-
07:33
Syöpädiagnoosin saanut Olga Temonen päivitti vointiaan
-
07:07
Armoton kohtalo MM-kisojen alla – kiekkolupaus vuosiksi ulos maajoukkueesta
-
06:59
Tappara saa ensi kaudelle NHL-superlupauksen – joukkue ”hyvin pitkälle lukittu”
-
06:51
Vihreät ihmettelevät, miksi Keskusta ja Liike Nyt eivät kysyneet puoluetta mukaan välikysymykseen talouspolitiikasta
-
06:37
Tekoäly siivitti Microsoftin hyvään tulokseen – myös Googlen emoyhtiön tulos ylitti odotukset
-
06:29
Suomessa on yksi väestöryhmä, jossa alkoholi on ykköstappaja – taustalla kaksi tekijää
-
06:24
Sebastian Aho tälläsi voittomaalin – Carolina ja Florida jyräävät jatkopaikkaa kohti NHL:ssä
-
06:22
"Hätäinen vastahyökkäys" kostautui – Ukraina menetti arvokkaita Abrams-tankkeja, kuvat todistavat
-
06:04
Eduskunta äänestää ministeri Juuson luottamuksesta ja yöpäivystysten sulkemista koskevasta välikysymyksestä
-
06:03
Politico: Yhdysvallat julkistamassa pian Ukrainalle annettavan kuuden miljardin dollarin aseapupaketin
-
06:02
Kalle Rovanperällä uusi työkalu – "Täyttä tekemistä"
-
05:57
Turku on suomalaisen salatieteen keskus – kaupungin ilmiöitä tutkineet kirjailijat yllättyivät
-
05:40
Korkein oikeus tyrmäsi Trumpin haaveet: Entisellä presidentillä ei ole täydellistä syytesuojaa
-
05:39
LVI-teknikko rakensi taloa Taivalkoskella – sitten tarvikkeita alkoi löytyä oudoista paikoista
-
05:00
Vivi Wahlström poistuu Salkkareista ruutulapsensa Hugon kanssa: "Kaikki hyvä loppuu aikanaan"
-
03:00
THL: Multaa ja kompostituotteita kannattaa käsitellä varoen – vakavan sairauden vaara
-
00:01
Danske selvitti: Vanhemmat auttavat lähes puolta ensiasunnon ostajista
-
Lataa lisää