Porsaanliha maistuu suomalaisille – katso parhaat possureseptit

Porsaanliha maistuu säännöllisesti lähes jokaiselle suomalaiselle, kertoo tuore tutkimus. Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo syövänsä porsaanlihaa vähintään kerran viikossa.

Lihalehden, Satafoodin ja Suomen Rehun teettämän tutkimuksen mukaan miehet syövät porsaanlihaa merkittävästi enemmän kuin naiset, ja nuoret selvästi enemmän kuin vanhemmat ikäryhmät. Lapsiperheiden ruokalistalta porsaanlihaa löytyy useammin kuin aikuistalouksissa, ja muualla maassa se maistuu jonkin verran paremmin kuin pääkaupunkiseudulla.

Toiveena maukkaus ja mureus

Tutkimuksen mukaan suomalaiskuluttajat toivovat porsaanlihalta erityisesti maukkautta, mureutta, vähärasvaisuutta, edullisuutta, turvallisuutta, kotimaisuutta ja helppokäyttöisyyttä. Gallup Kanavalla toteutettuun tutkimukseen vastasi lokakuussa 1 300 suomalaista.

Omenaiset possunnoisetit

Porsaan sisäfileestä valmistuu herkullisia noisetteja. Tee noiseteille omenainen kastike, jossa käytät valmista kastikepohjaa. Lihaisa gourmetateria valmistuu hetkessä ja helposti!

500 g possunsisäfileetä
seranon tai parmankinkkua
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

Kastike:

1 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1-2 kuorittua omenaa raastettuna
3 tl hienonnettua inkivääriä
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
1 rkl sitruunanmehu puristettuna
2 dl demi glasea, ruskea kastikepohja jota saa kaupasta
2 dl kuohukermaa

Poista possunfileestä kalvot. Leikkaa filee kahdeksaan tasakokoiseen palaan. Painele rystysillä palat ohuemmiksi. Mausta suolalla sekä pippurilla. Muotoile noisetit pyöreiksi ja kiedo ympärille kinkkuviipale ja laita puiseen varrastikkuun. Paista kummaltakin puolelta kuumalla pannulla noin kolme-neljä minuuttia tai kunnes liha on kypsää.

Kuullota öljyssä sipuli. Lisää raastettu omena ja inkivääri. Kuullota hieman ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon sitruunanmehu, demi glase ja kerma. Keitä noin 10 minuuttia kunnes kastike hieman sakenee. Tarjoa riisin, pastan tai perunoiden kera.

Oliivi-pestokuorrutettua possua

Herkullisen porsaan sisäfileen kruunaavat italialaiset maut oliivi ja pesto. Esimerkiksi salaatin seurassa viihtyvää possua voi nauttia niin kylmänä kuin lämpimänäkin.

600 g porsaan sisäfileetä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
vastajauhettua mustapippuria

Oliivi-pestotahna:

1 dl hienonnettuja oliiveja
3 rkl pestotahnaa
3 rkl parmesaanijuustoa raasteena

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistamista.

Sekoita oliivi-pestotahnan ainekset keskenään.

Poista terävällä veitsellä kalvot possufileistä. Ruskista pinta oliiviöljyssä kauniin ruskeaksi. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Muista huomioida, että oliivi-pestotahna on suolaista.

Sivele tahna fileiden päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia fileen koosta riippuen, kunnes filee on kypsä. Anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista. Viipaloi salaatin ainekset lautasille tai tarjoiluastiaan ja valuta salaatin päälle hieman oliiviöljyä. Viipaloi liha ja aseta se salaatin päälle.

Oliivi-pestokuorrutettu possu sopii hyvin myös kylmäksi alkuruoaksi tai

Possunkyljykset tomaattipastan kera

Sami Garamin kyljysten kanssa voi tarjoilla tomaattista pastaa ja raikasta salaattia.

Possunkyljykset:

4 porsaankyljystä
vehnäjauhoja
suolaa
4 tomaattia
öljyä paistamiseen

Tomaattipasta:

500 g pastaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
2 tomaattia
oreganoa

Pyöräytä kyljykset vehnäjauhossa ja paista ne molemmin puolin. Viipaloi tai lohko tomaatit ja asettele ne kyljysten päälle. Nosta kypsymään 180-asteiseen uuniin noin vartiksi ja anna vetäytyä kannen alla vielä tovi.

Keitä pasta puolikypsäksi. Kuumenna kattila ja kuullota tomaattipyreetä öljyssä. Lisää paloitellut tomaatit ja pastat ja sekoita hyvin. Mausta lopuksi oreganolla.

Teksti ja kuvat: MTV3

Lue myös:

    Uusimmat