Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Todella tärkeä asia painonhallinnassa" – suomalaisasiantuntija muistuttaa yhdestä oleellisesta ruokailusäännöstä

8:22Näin valmistat ravitsevan välipalan
Julkaistu 12.06.2019 07:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fazer Labin ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen kertoi Huomenta Suomessa tiistaina suomalaisten ruokailutottumuksista ja niiden vaikutuksesta hyvinvointiin.

Suomalaiset ovat todellista lounaskansaa ja useimmiten syömme päivän suurimman ja ravitsevimman aterian juuri lounasaikaan, esimerkiksi työpaikalla tai koulussa. Fazer Labin ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen kertoi Huomenta Suomessa, että vaikka perinteiset pääateriat, eli aamupala, lounas ja päivällinen, ovat edelleen suuressa roolissa suomalaisten elämässä, ruokailutottumuksemme ovat myös yhä enemmän "välipalaistuneet".

– Saamme jo 40 prosenttia energiastamme erilaisista välipaloista. Se on pikku hiljaa korostunut. Liikkuvan elämänrymin myötä on syntynyt uudenlaisia tarpeita Tarvitaan esimerkiksi treenin jälkeisiä välipaloja. Joillain välipaloilla korvataan jopa aterioita, Laaksonen kertoi Huomenta Suomessa.

Säännöllinen ruokailurytmi tärkeää

Myös ruokavalioiden yksilöllisyys on korostunut yhä enemmän. Mutta mikä sitten on asiantuntijan mukaan paras ateriarytmi ja kuinka monta kertaa päivässä pitäisi syödä? Ainakaan jatkuva välipalojen napostelu ei ole hyväksi. 

– Silloin luontainen nälän ja kylläisyyden tunne hämärtyy. Ja vaikka itsestä tuntuu, että en syö kovin paljon, niin kokonaisenergiamäärä saattaa oikeasti kasvaa aika suureksi. Toisaalta ruokavalion ravitsemuslaatukin saattaa kärsiä ja pitää olla tarkkana, ettei saa liikaa kovaa rasvaa, sokeria tai suolaa välipaloista.

Optimaalisinta olisi Laaksosen mukaan, että syötäisiin säännöllisesti, tasaisin väliajoin noin 3-4 tunnin välein. Silloin syömisen hallinta onnistuu paremmin, nälkä ei kasva liian suureksi ja aterioilla ei tarvitse syödä itseään ähkyyn. 

– Säännöllinen ruokailurytmi on todella tärkeä asia painonhallinnassa ja syömisenhallinnassa.

On hyvä muistaa, että myös kahvin juominen lasketaan mukaan välipaloihin. Kahvittelut mukaan laskettuna suomalainen syökin keskimäärin kahdeksan kertaa päivässä arkisin, seitsemän kertaa viikonloppuisin. 

– Pitää laskea myös, kuinka paljon juomista tulee energiaa, kun se saattaa olla sitten aikamoinen energiapommi monelle, Laaksonen muistuttaa.

Miten ateriarytmi sitten vaikuttaa aivojen toimintaan? Katso yllä olevalta videolta Marika Laaksosen koko haastattelu. 

Lisää aiheesta:

Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."Puuroa aamupalaksi? Patrik Borgilta tärkeä muistutus suosikkiaamiaisestaAamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."Ravitsemusterapeutin vinkit pikkunälän selättämiseen – ateriavirheet voivat kostautua: "Koko paketti leviää käsiin"Millainen on ruokailurytmin vaikutus terveyteen? Ravitsemusterapeutti muistuttaa haasteen paikoista – "Riski syödä enemmän kerralla lisääntyy"Aiotko keventää laskemalla kaloreita? Ravitsemusterapeutti vinkkaa paremman tavan
VälipalatTerveys ja hyvinvointiRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Välipalat
  • 2.8.09:54
    Hedelmät

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 7.4.07:44
    Ruokakauppa

    Mitä baby-porkkanat ja naposteluporkkanat oikeasti ovat?

  • 5.4.17:31
    Ruoka

    Tiina vinkkaa terveellisemmän pizzaherkun: "Todella helppo ja nopea"

  • 29.08.202411:04
    Ruoka

    Yhdeksän lapsen äidin välipalatarjoilu häkellyttää