Mainos

Polta puhtaasti, näin sytytät takan oikein

Jokainen osaa sytyttää takan, mutta osaatko tehdä sen oikein? Puun polttamisesta syntyy taitamattoman käsissä helposti haitallisia päästöjä, mutta puuta voidaan polttaa myös puhtaasti.

Polttopuun tulee olla puhdasta ja kuivaa, ylivuotista puuta, eli tarpeeksi kuivunutta. Kuiva puu on vaaleaa, jos kolautat kaksi halkoa vastakkain, niistä syntyy heleä ääni. 

Jos säilytät puita ulkona, tuo puut sisätiloihin kuivumaan jo edellisenä päivänä. Poista tuhkat pesästä ja avaa hormipelti.

Lado puut vaakatasoon, isot alle ja pienimmät päälle. Älä lado ensimmäistä pesällistä liian täyteen, jätä yläpuolelle tilaa noin kolmasosa tulipesän korkeudesta.

Sytytä puut päältä. Käytä sytykkeenä sytytyspaloja, tuohta tai pientä määrää sanomalehteä. Päältä sytyttäessä syntyy vähemmän kaasuja, mutta kaasut myös palavat. Alta sytyttäessä puut kaasuuntuvat, mutta kaasu karkaa hormiin palamattomana.

Roskia ei kannata takassa polttaa lainkaan, ne vain nokeavat takan ja hormin, jolloin takan lämmönluovutuskyky heikkenee.

Huolehdi siitä, että puu palaa tarpeeksi nopeasti. Liian nopea palaminen ei polta kaasuja ja liian hitaasta palamisesti taas syntyy yleensä enemmän nokihiukkasia. Lisää puita vasta kun edelliset ovat palaneet lähes loppuun

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.