Poliisit ilmestyivät yllättäen Kirkan ovelle ja kertoivat musertavan uutisen veljen kuolemasta: "Vanhemmat täysin poissa tolaltaan"

Liukas tie ja liian suuri tilannenopeus koituivat Sammy Babitzinin kohtaloksi.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017

Babitzinien muusikkoperheeseen kuulunut Sammy Babitzin, oikealta nimeltään Alexandr, oli noussut ennen kuolemaansa suureen suosioon.

Vuonna 1948 syntynyt Sammy Babitzin aloitti uransa muusikkona 1960-luvun alussa. Hän lauloi The Steelers -yhtyeessä, jossa oli mukana myös Remu Aaltonen. Saman vuosikymmenen puolivälissä Babitzin lauloi yhdessä Seija Simolan kanssa Leo Lindblomin yhtyeessä. Tuolloin hän käytti taiteilijanimeä Sammy-boy.

Sammy levytti itseään menestyneemmän pikkuveljensä Kirka Babitzinin kanssa käännösversion Simon & Garfunkelin hitistä Mrs. Robinson sisältäneen singlen vuonna 1970.

Babitzin ei julkaissut elinaikanaan yhtään studioalbumia.

Suureen suosioon Babitzin nousi voittamalla Syksyn sävel -laulukilpailun syksyllä 1972. Voittokappale, Kari Kuuvan kirjoittama Daa-da daa-da nousi jättimäiseksi hitiksi.

Vuonna 2007 kuollut Kirka puhui 1990-luvulla Latvis-nettisivuilla julkaistussa haastattelussa veljestään.

– Mä arvostan Sammyä edelleenkin ja arvostin sitä, että se oli hyvä kundi. Se hoiti hommansa aina hyvin. Mä olin niin suunnattoman iloinen, kun se voitti sen Syksyn sävelen. Sillä oli vaan hirveä kiire elää.

Sammy Babitzin osallistui Suomen euroviisukarsintoihin Riviera-laululla vuonna 1973.

Babitzin kuoli 24-vuotiaana auto-onnettomuudessa Äänekoskella, Suojoen sillalla. Laulajan auton kuljettaja kuoli onnettomuuspaikalla. Sammy itse kuoli sisäelinvammoihin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.

Myös Sammyn tyttöystävä kuoli onnettomuudessa. Auton kyydissä ollut toinen naismatkustaja jäi henkiin. Sillan kansi oli erittäin liukas ja auton tilannenopeus liian suuri. Kenelläkään autossa olleista ei ollut turvavyötä.

– Se oli tapahtunut yöllä ja mä sain aamuyöstä tietää siitä. Mä olin Oulussa ja tulin ensimmäisen ylibuukatun aamuvuorokoneen ohjaamossa Helsinkiin. Sen jälkeen mä menin himaan onneksi ennen kuin poliisit tuli ovelle ilmoittamaan, Kirka muisteli.

– Sitten alkoi mieletön kaaos, kun tiedotusvälineet alkoi hyökkäilemään mun vanhempien kimppuun. Kumpikin vanhemmista oli täysin poissa tolalta, tää oli toinen lapsi, joka niiltä meni. Mä olin 22-vuotias ja täysin tietämätön, miten tälläisiä juttuja kuten hautajaisjärjestelyjä hoidetaan.

Kirka kertoi menneensä hautausmaalle tarpeeksi aikaisin.

– Sanoin, että tänne varmaan tarvitaan poliisivartio. Mä muistan aina, kun se vahtimestari sanoi että eihän tänne nyt niin paljon ihmisiä tule. Siellä oli varmaan 5 000 ihmistä. Ne hautajaiset ei maksaneet läheskään niin paljon, kuin se hautausmaan kunnostus. Mä huomasin silloin, minkälainen suomalainen on. Suomalainen ihminen on reilu ja vilpitön tämmöisessä tilanteessa kun kuolemasta on kysymys.

Babitzinin kuoleman jälkeen julkaistiin postuumisti häneltä kesken jäänyt levy Sammy (1973).

​​​​​​​

Kuvat: MTV:n arkisto
Lähteet: Kirkan fanisivut, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat