Mainos

Poliisirikosten esitutkinnat seurantaan

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vaatii valtakunnansyyttäjänvirastoa seuraamaan, missä tahdissa epäiltyjä poliisirikoksia tutkitaan.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja vaatii lisäksi virastolta selvitystä siitä, onko poliisirikosten esitutkinnan valvonta ja seuranta järjestetty asianmukaisesti.

Apulaisoikeusasiamies moittii Vantaalla vuonna 2002 tapahtuneen putkapahoinpitelyn esitutkintaa, joka oli pysähdyksissä yli neljä ja puoli vuotta. Poliisin epäiltiin pahoinpidelleen ulkomaalaistaustaisen miehen Itäkeskuksen poliisiasemalla pidätyksen aikana.

Viranomaisten laiminlyönneistä johtuen syyttäjä ei ehtinyt tehdä syyteharkintaa ennen syyteoikeuden vanhentumista. Juttu toimitettiin syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon lokakuussa 2007, vain kaksi päivää ennen syyteoikeuden vanhentumista.

Pajuoja antoi huomautuksen jutun tutkijalle sekä kihlakunnansyyttäjälle, joka toimi jutun tutkinnanjohtajana. Syyttäjä on sittemmin irtisanottu tehtävästään. Pajuojan mukaan myös esimiesten Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastossa ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella olisi tullut vauhdittaa esitutkintaa huomattavasti aiemmin.

Apulaisoikeusasiamies muistuttaa, että viranomaisten laiminlyönneistä johtuva syyteoikeuden vanhentuminen ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Apulaisoikeusasiamies on pyytänyt virastolta selvitystä kesäkuun 10. päivään mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.