Mainos

Poliisin uusi ohje: Kuuden kilometrin ylinopeudesta huomautus, 11 kilometristä sakko

Lokakuun alusta lähtien sakko rapsahtaa, jos ajaa ylinopeutta 11 kilometriä tunnissa. Huomautuksen saa kuuden kilometrin ylinopeudesta.

Poliisi yhdenmukaistaa sakotuskäytäntöään ja on laatinut asiasta uuden ohjeen.

- Nykykäytännössä nopeusvalvonnan sakotuskynnys on vaihdellut eri puolilla maata olosuhteiden mukaan. Yhdenvertaisuuden kannalta on tärkeää, että tietynsuuruiseen nopeudenylitykseen puututaan samalla tavalla, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo.

Pieniin ylinopeuksiin puututaan vastedes ensisijaisesti kirjallisella huomautuksella. Kuitenkin esimerkiksi nopeusvalvonnan pysäytyspaikan ruuhkautuessa voidaan huomautus antaa myös suullisesti.

Kirjallisia ja suullisia huomautuksia ei kirjata poliisin tietojärjestelmään. Sen sijaan automaattinen liikennevalvonta tallentaa myös huomautukset.

Maailmalla ylinopeuksiin on puututtu suomalaista mallia tiukemmin. Esimerkiksi Ruotsissa sakon saa jo kuuden kilometrin ylinopeudesta. Liikenneturvallisuuttaan nopeasti parantaneessa Ranskassa puututaan kaikkiin ylinopeuksiin nollatoleranssilla.

Euroopan unionin alueen tilastoista selviää poliisin mukaan, että maat joissa nopeuden ylityksiin suhtaudutaan tiukasti, ovat pystyneet parantamaan liikenneturvallisuuden tilaa. Toki on muistettava, että maissa on tehty muitakin liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä.

Poliisi kerää tietoja uuden käytännön vaikutuksesta nopeuksiin ja onnettomuuksiin. Ensi keväänä järjestetään nopeusvalvonnan vaikuttavuudesta seurantakokous, jonka jälkeen ohjetta tarvittaessa muutetaan.

(MTV3)

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo muuttuvista käytännöistä. Toimittaja Pauli Poutanen haastattelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.