Poliisi varautuu itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin "riittävällä voimalla" – tällä hetkellä tiedossa kolme aatteellista kulkuetta

4:03
Katso video: Näin Helsingin poliisi varautuu itsenäisyyspäivään.

Helsingin poliisilla on tällä hetkellä tiedossa neljä mielenosoitusta tai kulkuetta itsenäisyyspäiväksi.

Perinteisen Ylioppilaiden soihtukulkueen lisäksi Helsingissä järjestetään aatteellisia kulkueita. Kaksi niistä on oikeisto- tai kansallismielisiä: Herää Suomi-kulkue ja 612-soihtukulkue. Näiden lisäksi kaduilla marssii Helsinki ilman natseja -kulkue.

– Tämä kulkue on anarkistihenkinen mielenilmaisu, joka vuodesta riippuen on ilmoittanut olevansa 612-kulkueen vastamielenosoitus. Sen keskeinen tarkoitus vaikuttaa olevan häiritä 612-soihtukulkueen etenemistä, ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoo.

Heinosen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että itsenäisyyspäivän mielenosoitukset tulevat olemaan tänä vuonna hyvin samankaltaisia kuin viime vuosina.

– Järjestäjät ovat olleet viime vuosina tyytyväisiä siihen, miten kulkueet on saatu järjestettyä. Avoimet yhteenotot mielenosoitusten välillä on pystytty estämään.

Pyritään pitämään kulkueet erillään

Poliisin tavoitteena on tänäkin vuonna järjestää kulkueet ja mielenosoitukset niin, että ne eivät törmää kaduilla toisiinsa.

– Varaudumme tietenkin aina yllätykseen, että joku keksii tänä vuonna jotakin uutta.

Helsingin poliisi saa itsenäisyyspäiväksi apuvoimia muilta Suomen poliisilaitoksilta. Tarkkoja määriä siitä, kuinka paljon poliiseja on töissä tuona päivänä, ei kerrota.

– Sanotaan niin, että meillä on riittävästi poliiseja kaupungilla. Itsenäisyyspäivä on yksi vuoden työläimmistä päivistä poliisille, mutta olemme varautuneet hyvin, Heinonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja