Mainos

Poliisi etsii rattijuoppoja baarien parkkipaikoilta – "Kysymme vain, onko ajaminen hyvä idea"

Ennaltaehkäisevä työ on tuottanut hyviä tuloksia ilman voimakeinoja.

Pohjois-Carolinan osavaltiossa, Charlottessa, poliisi ehkäisee juopuneiden kuskien ajamista jo ennen rattiin pääsyä. Yhdysvaltalaiset viranomaiset etsivät baarien parkkipaikoille pysäköidyistä humaltuneen oloisia, autoaan lähestyviä henkilöitä.

– Etsimme ihmisiä, jotka eivät löydä avaimiaan, pudottelevat tavaroitaan ja ovat kovaäänisiä. Päihtyneeltä henkilöltä kysymme vain, onko ajaminen tämän mielestä hyvä idea. Yleensä vastaus on varovaisen kieltävä, kertoo poliisipäällikkö Michael Crowley WNCN:n haastattelussa.

Viranomaiset tarkoituksena ei ole pidättää ihmisiä, vaan ennaltaehkäistä juoppokuskien ajamista. 

Humaltuneelle henkilölle tarjotaan kyytiä kotiin joko poliisiautolla tai taksilla. Monilla on myös joku läheinen, jonka voi soittaa hakemaan ajokunnottoman henkilön selvittämään päätään.

Malli säästää ihmishenkiä ja poliisin resursseja

Kaksi vuotta käynnissä ollut toimintatapa on estänyt jo yli 600 rattijuopumustapausta. Yksikään kuskeista ei joutunut käsirautoihin, ja suurin osa heistä myönsi nauttineensa vettä väkevämpää.

Uudenlaiseen rattijuopumusten torjuntaan ryhdyttiin, sillä tieliikenteen tukkivat ratsiat ovat runsaasti työvoimaa vaativia operaatioita. Yhden yön kestävä ratsia työllistää vähintään 25 poliisia, ja sen lopputuloksena kiinni saadaan vain kourallinen rattijuoppoja.

Määrän vähyyteen vaikuttanee osaltaan sosiaalinen media, jossa puhallutettaviksi joutuneet jakavat nopeasti tiedon ratsiasta. Tämä antaa rattijuopoille mahdollisuuden kiertää ratsia vaihtamalla reittiä.

Päihteiden yhdistäminen ajamiseen ei ole ikinä hyvä idea. Yli 10 miljoonan asukkaan Pohjois-Carolinassa kuolee vuosittain yli 300 ihmistä päihtyneiden kuskien vuoksi.

Suomessa vuonna 2016 rattijuopumuksen aiheuttamissa liikenneonnettomuuksissa kuoli 61 ja loukkaantui 572 ihmistä.

***

1:45

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.