Poliiseille lisää ensiaputaitoja

Sisäministeriön poliisiosasto ryhtyy tehostamaan poliisien ensiaputaitoja. Tavoitteena on muodostaa poliiseista, sairaankuljettajista ja ensiapulääkäreistä hätäensiavun ketju, jossa onnettomuuden uhri saa katkeamatonta hoitoa.

Poliisiauton vilkkuvalo

Työpaikkakoulutuksen uudistamista käsitellään tänään Poliisikoululla Tampereella alkaneessa Poliisin ensivasteseminaarissa. Poliisitarkastaja Hannu Hannula sisäasiainministeriön poliisiosastolta kertoo, että poliisi on etenkin haja-asutusalueella usein ensimmäinen viranomainen, joka saapuu rikos- tai onnettomuuspaikalle. Sama koskee kotihälytyksiä ja monia muita väkivaltatilanteita.

Poliisin pitää pystyä auttamaan myös työtoveriaan, jos tämä joutuu väkivallan kohteeksi.
-Jotta uhrin hoito alkaisi mahdollisimman aikaisin ja jatkuisi katkeamattomana ketjuna tapahtumapaikalta ensiapupoliklinikalle, niin poliisin pitäisi osata välittömien ensiaputoimien lisäksi arvioida potilaan tila ja raportoida siitä ammattiauttajille.

Pääosa poliisikunnasta on Hannulan mukaan käynyt SPR:n ykkös- ja kakkoskurssin. Se on hyvä pohja, mutta nämä kurssit on räätälöity hieman eri tarpeisiin. Onnettomuuspaikalla poliisin velvollisuus on pitää uhrin peruselintoiminnot yllä.

Uudet poliisit saavat hätäoppia

Poliisikoulu on kuluvan vuoden alusta lähtien antanut hätäensiapukoulutusta. Se perustuu viiden asiantuntijalääkärin julkaisemaan uuteen kirjaan. Muu osa poliisikunnasta joudutaan kouluttamaan kursseilla kihlakunnittain. Ensimmäinen kokeilukurssi on järjestetty Järvenpäässä. Toinen on menossa Espoossa. Näille pilottikursseille osallistuu myös liikkuvan poliisin henkilöstöä.

Hannulan mukaan suuret kaupungit mm. Tampere ja Turku järjestänevät poliiseilleen pian hätäensiapukoulutusta. Muuten aikataulu on vielä avoinna.
-Tavoitteena on, että hoito alkaisi mahdollisimman pian. Ei ainoastaan kuljeteta ihmistä, vaan ryhdytään hoitamaan häntä paikan päällä. Pyrimme siihen, että kuka hyvänsä viranomainen pystyy tekemään ja kertomaan seuraavalle, mitä on tehty ja miten on tehty. Koko ajan hoito jatkuu tapahtumapaikalta sairaalan asti, Hannula tähdentää.

Sisäministeriön poliisiosaston tarkoitus on kouluttaa kaikki Suomen poliisit ja pitää heidän taitojaan ajan tasalla harjoittelulla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat