Poika tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin YouTube-jutussa

Taideaineiden opettaja vaatii alunperin 2000 euron korvauksia väliaikaisesta haitasta ja henkisistä kärsimyksistä, joita hänelle aiheutui, kun koulupoika kuvasi koulun juhlassa hänen lauluesityksen ja laittoi videon YouTube-internetsivuille.

YouTube-sivustolle opettajansa karaokevideon laittanut koulupoika on tuomittu 90 euron sakkoihin kunnianloukkauksesta. Opettaja saa korvauksia 800 euroa. Nurmeksen käräjäoikeus määräsi koulupojan maksamaan lisäksi opettajan oikeudenkäyntikuluja 2200 euroa.

15-vuotias koulupoika laittoi luvatta internetin YouTube-sivustolle videoleikkeen opettajastaan, joka lauloi koulun vappujuhlissa.

Videon otsikko oli Karaoke of the mental hospital. Myös opettajan nimi oli mainittu videon yhteydessä.

Julkinen käsittely

Oikeuden käsittely käytiin eilen Lieksan istuntosalissa. Oikeus päätti käsitellä asian julkisena, vaikka vastaaja pyysi suljettua käsittelyä.

Syyttäjä vaati lehtorin lauluesityksen videoineelle ja julki laittaneelle 15-vuotiaalle lieksalaiselle koulupojalle rangaistusta kunnianloukkauksesta ja muutamia kymmeniä päiväsakkoja. Koulupojan mukaan vappuvitsiksi tarkoitetusta videonpätkästä kehkeytyi mediashow.

Kuvaamataidon opettaja kertoi eilen oikeudessa miten syvästi video oli loukannut häntä. Kunnianloukkauksen ja järkytyksen lisäksi hän oli kärsinyt ahdistuneisuudesta ja masennuksesta ja joutunut näiden vuoksi myös käymään lääkärissä.

Opettaja vaati 2000 euron korvauksia väliaikaisesta haitasta ja henkisistä kärsimyksistä.

Loppulausunnossaan opettaja kuitenkin korosti asianajajansa välityksellä toivovansa selkeää, linjakasta ratkaisua siitä, mikä tämän kaltaisissa tapauksissa on oikein ja mikä väärin.

Lieksassa käyty oikeudenkäynti on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa. Se on saanut osakseen paljon julkisuutta ja sen odotetaan linjaavan tulevia tapauksia.

Opettaja vältteli kontaktia

15-vuotias poika myönsi oikeudessa laittaneensa videon internetiin, mutta ei myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Hänen asianajaja esittikin, ettei häntä tuomittaisi rangaistukseen.

Puheenjohtaja kuuli oikeudessa myös pojan vanhempia. Vanhempien mukaan opettajalta on yritetty pyytää anteeksi.

- On yritetty hakea paikkaa missä pyytää anteeksi. Opettaja on vältellyt kontaktia ja tehnyt rikosilmoituksen, pojan vanhemmat sanoivat salissa.

Oikeuden päätös ennakkotapaus

Opettaja teki toukokuussa poliisille rikosilmoituksen nettiin laitetusta videosta. Syyte kunnianloukkausesta nostettiin heinäkuussa, ensimmäistä kertaa Suomessa nuorelle ihmiselle.

- Rajanveto sen suhteen, miten sananvapautta saadaan käyttää ja minkälainen vastuu siihen liittyy on merkittävä näkökohta, syyttäjä Osmo Manninen kertoi MTV:n uutisille heinäkuussa.

Toisen kunnianloukkauksesta internetissä on luettu muutama tuomio 2000-luvulla, mutta nettivideoista tai muusta herjaavasta materiaalista tehtyjen kunnianloukkauskanteiden määrä on kasvussa.

(MTV3-Johanna Sainio)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja