Mainos

"Poika sidottiin sänkyyn, morfiinia suoneen" – lukijoiden järkyttävät kokemukset vesirokosta

MTV Uutiset on tällä viikolla kertonut pienestä brittipojasta, joka sairastui vesirokkoon niin rajusti, että lääkäritkin kauhistuivat pojan ihon kuntoa.

Kuvat 2-vuotiaasta vesirokkonäppylöiden peittämästä Jasperista ovat järkyttäneet myös suomalaisia lukijoita.

Uutisen yhteydessä MTV Uutisten Facebook-sivuilla on jaettu omia kokemuksia taudin sairastamisesta, mutta myös ihmetelty joidenkin vanhempien intoa tartuttaa lapsensa ehdoin tahdoin "vesirokkokutsuilla". Tällä tarkoitetaan lapsen viemistä kylään sairastuneen lapsen perheeseen tartunnan saamiseksi.

Vesirokkorokotteen lisääminen kansalliseen rokotusohjelmaan saa lukijoilta kannatusta. Myös itse maksettavia rokotuksia suositellaan.

– Jos tämä on jokin rokotusvastainen/myönteinen juttu, niin onhan hitto jos ei käytetä rokotteita jotka suojaavat kärsimykseltä. Muistan vieläkin mitä oli sairastaa vesirokko. Ja mitä äitini joutui tekemään, että sai oloni edes siedettäväksi. Arpia jäi, mutta henki säilyi, kirjoittaa yksi lukija kommentissaan. 

– Meillä ensin enterorokko. Heti perään H1N1-keuhkokuumeen kanssa. Sitten vielä vesirokko. Toinen oli jo niin heikko, että tuli tosi rajuna. Rokottakaa lapsenne! Niin, ja ei ole huono vastustuskyky lapsellani... mitään muuta ei neljään vuoteen ole sairastanut kuin tuon 6 viikon jakson, kertoo toinen.

– Tyttäreni sairasti puolivuotiaana ja hänellä oli jopa suu ja nielu rakoilla. Kaksi viikkoa kannoimme häntä sylissä neljässä vuorossa mummojen kanssa. Samoin pojanpoika sai streptokokin yhteen sellaiseen näppylään ja viikon sairaalareissuhan siitäkin tuli tiputuksineen. Noina aikoina ei ollut rokotusta. Kyllä on edesvastuutonta jättää rokottamatta, kun se mahdollisuus kerran on.

"Äidin sydän särkyi"

Myös suomalaisilla vesirokko on päässyt äitymään pahaksi.

– Pojallani oli 4 vuotta sitten, 12 vuotiaana, todella paha vesirokko. Lasteklinikalle vietiin ja siellä heti lääkäri totesi, että hyvä kun tulitte, onpas paha rokko! Zyrteciä ja jotain muuta kutinaa lievittävää lääkettä sai, lisäksi antibioottikuuri tulehdukseen. Näppylöitä oli todella paljon, selästä ei paljasta kohtaa löytynyt. Äidin sydän särkyi, kun toinen tuskaisena pyytää äitiä lupaamaan, että "onhan huomenna parempi jo olla?" Paljon jäi arpia kasvoihin ja vartaloon muistoksi, muistelee äiti.

– Lapsellani oli vaikea hengittää ja piti ottaa erikoislääkkeitä. Jopa silmäluomet, silmämunat ja intiimipaikat kaikki olivat yhtä vesikelloa. Se oli aivan hirveää. Olin lähtövalmiina koko ajan, että milloin mennään tehohoitoon lapsen kanssa.

– Pojan ollessa noin 2-vuotias hän sairastui vesirokkoon. Oli alkanut raapimaan itseään, jolloin iho tulehtui. Sai vielä todella korkean kuumeen, ja kuumekrampit päälle. Jouduttiin sairaalaan. Oli niin pahan näköinen, että kolme lääkäriä, jotka häntä kävivät katsomassa, sanoivat etteivät ole koskaan nähneet vastaavaa. Poika jouduttiin sitomaan sänkyyn ettei raapisi itseään. Leuka alkoi olla niin märkivä, että melkein luu näkyi. Sai morfiinia suoneen. Kyllä meni kauan kun tokeni, ja onneksi ei jättänyt ihoon jälkiä, aikuisiällä olisi käynyt toisin. Oli kauhea kokemus, kuvaa järkyttäviä muistojaan yksi äiti.

Vesirokolla voi valitettavasti olla myös vakavampia seurauksia, lukijat kertovat.

– Meillä pieni poika sairastui vesirokkoon kolmen vanhana. Rakkuloita oli myös sisäelimissä ja aivoissa. Terveestä pojasta tuli vaikeasti kehitysvammainen. En ollut koskaan ennen tajunnut kuinka vaarallinen "lastentauti" vesirokko on.

– Vesirokko on vakava tauti. Itse sairastin 8-vuotiaana vesirokon jälkitautina aivokalvontulehduksen ja olin 2 viikkoa sairaalassa. Jälkitauti olisi voinut olla kohtalokas. Vesirokolla on suuri vaara aiheuttaa jälkitauteja, siksi omat lapseni rokotutinkin.

Aikuisilla tauti herkemmin vakava

Facebookissa lukijat kertovat myös aikuisena sairastamastaan vesirokosta.

– Sairastin itse vesirokon tänä vuonna ja se jätti jälkensä muun muassa harvinaisen tulehduksen selkäytimeen ja olin sairaalassa pitkään. Jos ei olisi aloitettu niin nopeasti lääkitystä, henki olisi mennyt.

– Huh... sairaalaan jouduin, kun aikuisena sairastin vesirokon. Rokote oli juuri tullut markkinoille, mutten saanut ottaa sitä oman biologisen reumalääkkeeni vuoksi. Rokko oli hirveä: suu, alapää ja koko keho täynnä kellukoita sekä korkea kuume. Isommat lapset sairastivat samalla rokon, mutta lievempänä 4-8-vuotiaina. Nyt kaksosille, 1kk, haluan rokotteen tulevaisuudessa jos vain sen saa. En ymmärrä vesirokkokyläilyjä.

Kokemuksia taudin uusimisesta

Suomessa virallinen kanta on, että vesirokko tulee vain kerran. Esimerkiksi Espanjassa uskotaan, että tartunnan voi saada uudelleen. Tästä on kokemuksia myös Suomessa, kuten myös siitä, että rokotuskaan ei suojaa taudilta täysin.

– Meillä kumpikin lapsista on sairastanut rajuna vesirokon. Siskoni tytär on kaksi kertaa sairastanut vesirokon rakkuloilla ja kerran vyöruusuna. Eli se voi uusia!

– Vesirokkohan voi tulla myös vaikka on rokotettu... Omat 2- ja 3-vuotiaat lapset sairastivat pari vuotta sitten vesirokon. Näppyjä oli, mutta pääsivät helpolla... Kolmas on vielä sairastamatta tai sitten on pienenä sairastannut sen niin lievänä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.