Mainos

Pohjois-Irlannin pommien uhrien määrä kasvaa

Ainakin kaksikymmentäkuusi ihmistä on saanut surmansa tähän asti tuhoisimmassa pommiräjähdyksessä Pohjois-Irlannissa. Haavoittuneita on toista sataa.

Auutopommi räjähti Omaghin kaupungissa noin 80 kilometriä Pohjois-Irlannin pääkaupungista Belfastista länteen. Tyronen kreivikunnan sairaalaan on hakeutunut 108 haavoittunutta, joista useimmat on siirretty muualle, kertoi sairaalan edustaja. Kyseessä on Pohjois-Irlannin pahin terrori-isku 29 vuoden väkivaltaisuuksien aikana.

Pommi räjähti iltapäivällä Omaghin kaupungin vilkkaassa liikekeskustassa. Poliisi sanoi saaneensa varoituksen noin 40 minuuttia ennen räjähdystä ja oli evakuoimassa Omaghin oikeustalon lähellä olevaa aluetta, kun pommi räjähti kaupungin pääostosalueella satojen metrien päässä. Virheellisen varoituksen vuoksi ihmisiä evakuoitiin kohti räjähdyspaikkaa eikä poispäin.

Haavoittuneiden joukossa on ainakin neljä espanjalaista lasta. Useilta muilta lapsilta on jo amputoitu raajoja, kertoi lääkäri Clive Russell Tyronen sairaalasta. Silminnäkijöiden mukaan kadulla näkyi ruumiita, ruumiinosia ja verta. Muuan paikallinen asukas kertoi, että kolme rakennusta oli vaurioitunut pahasti ja että kuolleet näyttivät olleen kadulla tai kaupoissa.

Terrori-iskusta epäiltiin heti jotakin kolmesta katolisesta ääriryhmästä, jotka vastustavat Irlannin tasavaltalaisarmeijan 13 kuukautta sitten julistamaa tulitaukoa ja rauhanprosessia yleensä. Nyt pelätään protestanttisten äärijärjestöjen kostoa. Yksi niistä, Lojalistinen vapaaehtoisjoukko (LVF) luopui väkivaltakampanjastaan vasta viime viikolla.

Kuningatar Elisabet ilmaisi järkytyksensä Omaghin "kauhistuttavan" pommi-iskun vuoksi ja pyysi välittämään osanottonsa omaisille, loukkaantuneille ja muille kärsineille. Britannian pääministeri Tony Blair puhui kauhistuttavasta raakuudesta ja pahuudesta, jonka takana olivat rauhanprosessin vastustajat. Hän lupasi, että tekijät pyritään kaikin keinoin saattamaan edesvastuuseen.

IRA:sta eronnut sirpaleryhmä, Todellinen IRA, räjäytti kaksi viikkoa sitten Banbridgessä pommin, joka haavoitti 35:ttä ihmistä ja aiheutti miljoonavahingot. Äärikatolilaisten syyksi on helmikuun jälkeen pantu myös kolme muuta suurta pommi-iskua, mutta ne eivät ole vatineet kuolonuhreja. Yli 3500 ihmistä on saanut surmansa Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksissa vuoden 1969 jälkeen.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.